Cementen interview med Aarhus Fremad cheftræner Morten Mølkjær

Foto: Aarhus Fremad/Trine

Af Dennis Hynnecke

 

Aarhus Fremad topper med deres 10 sejre i 14 kampe 2.Division i Vestgruppen og ligger lige i hælene på FC Helsingør.

Cementen fangede Aarhus Fremads cheftræner Morten Mølkjær til en snak om klubbens succes i efteråret, holdets sammensætning og hvorledes Aarhus-klubben rekruttere nye spillere, turneringsstrukturen og selvfølgelig FC Helsingør.

 

Hvad er det lige, der sker i Aarhus Fremad det her efterår?

– Vi vinder jo, smågriner Morten Mølkjær.

– Nej, det er noget vi har forsøgt at planlægge efter over noget tid. Vi mistede en del af stammen fra foråret og der var vi lidt sådan usikre på om vores kultur kunne bære det igennem. Det der jo er med vores kultur i Aarhus Fremad er at der heldigvis er noget historik, et godt ry og vi får en del spillere, der skal studere i Aarhus.

– Vi har en god base og vi har et Danmarksseriehold, som er sådan lidt rugekasse for vores 2. Divisionshold. Og det gør jo – vi var lidt i tvivl om vi havde bredden til at klare styrken i DS-truppen, og så vi mistede en til Fredericia, en til noget college fodbold i USA og vores anfører de seneste to år stoppede fordi han har fået tvillinger. Vi har mistet sådan en håndfuld, så der var vi lidt i tvivl, men det vi fik ind har været godt. Vi mistede jo også en angriber til Middelfart på Deadlineday. Den gjorde lidt ondt.

– Men der har været andre, der har trådt ind og de har taget den tid, som de har fået på DS-holdet i foråret og vi har forsøgt at investere i unge spillere. Vi spiller med en ung trup med en gennemsnitsalder på 22,04 år af de spillere, der har været med i vores fjorten kampe i efteråret.

– Det er en ung trup, der er noget gå på mod og noget ´drive´. Selvom vores resultater ikke rigtig afspejler det, så er de faktisk rigtig gode til at angribe fremad og vi begynder også at score lidt mål nu her.

– Vi får lidt mere erfaring i holdet henover det seneste år. Vi havde jo også en rigtig god periode sidste efterår, hvor vi jo var ubesejret i otte kampe med seks sejre og to uafgjorte.

– Den tid vi har puttet ind i de unge og det hårde arbejde, de laver til træning, det er med til at give pote nu her, tror jeg. Samtidig er der måske nok også en del af de andre formodede tophold i rækken, der har haft en lidt svær periode.

 

Uden at forklejne jeres sportslige succes overhoved, så vil jeg netop spørge dig omkring det sportslige niveau i jeres række. I sidste sæson blev I nummer syv i Oprykningspillet, 19 point efter Skive. Det er jo en stor forvandling. Kan man udelukkende pege på, at det er jeres sportslige succes eller siger det også lidt om rækkens niveau denne sæson?

– Hvis du kigger på top 7 sidste år, så lå vi med Skive, Kolding, Middelfart, Brabrand, Jammerbugten og så har vi fået AB over, så jeg tror ikke at vores række er svagere.

– Men jeg synes, at ligesom vi har haft en opadgående formkurve, så er der også nogen hold, der har haft en nedadgående formkurve. Hold som har nogen budgetter og nogen kommuner, der er gode til at bakke dem op. Den del kan man jo ikke negligere. Der har vi så også ramt nogen af de her modstandere på nogen gode tidspunkter, men man skal jo også hente point der uanset om det er held eller hvordan ens setup er.

 

Aarhus Fremad har bragt sig foran mod Vejgaard og måltavlen opdateres på god gammeldags manér. (Foto: Aarhus Fremad/Trine)

 

Et hold som Middelfart var vel et hold, man havde forventet lidt mere af her i efteråret?

– Ja, det havde jeg også og de hentede jo en vores angribere Frederik, så der er jo nogen ressourcer at gøre godt med, men jeg skal ikke gøre mig til smagsdommer om deres stil er den rigtige, men de har da nogen navne i deres trup og de har da noget økonomi at rykke med. Og der har vi jo ikke nogen navne. Vi har jo ikke nogen, der har spillet i 1.Division eller Superligaen.

 

Det er da ganske imponerende at jeres 2.hold ligger i Danmarksserien?

– Det er det også og det er vigtigt for vores kultur. Altså vi træner altid samtidigt med vores DS-hold og vores 2. Divisionshold og nu her hvor vi går off season, så træner vi også lidt på kryds og tværs. Og det er det jeg synes, der er unikt ved Aarhus Fremad, det er at den ånd – eller det tror jeg, for jeg var her ikke selv i 96-97´ – hvor man var oppe (i Superligaen, red).

– Der har været og er fortsat sådan en god kammeratlig ånd og det er ligegyldigt om vi har spillere fra Fyn, Aarhus, Aalborg, Esbjerg eller hvor de kommer fra de her drenge, ligesom det også er ligegyldigt om man er anfører på 2.Divisionsholdet eller udskifter på 2.holdet, så tager de hånd om hinanden.

– De siger pænt god dag og pænt farvel og hygger. Vi har et godt miljø, men vi har jo så ikke nogen ungdomsafdeling. Vi har op til og med U12 lige nu og så ryger de over i VSK (Aarhus-klub, red) fordi vi kun har to en halv fodboldbane. Der har man så valgt for nogen år siden at sige OK og så har man lavet et samarbejde med VSK om de unge spillere. De har en kæmpe ungdomsafdeling derovre.

 

Og nu spiller Aarhus Fremad og VSK Aarhus så begge 2. Division.

– Ja, VSK har jo så kun én egen-udviklet spiller og vi har slet ikke nogen egen-udviklede. Vi har til gengæld alle dem AGF ikke kan bruge.

 

Altså både jer, VSK og Brabrand får I sådan overskuddet fra AGF?

– Nu har jeg jo været ungdomstræner ude i AGF inden jeg kom til Aarhus Fremad og havde det hold, der lige er blevet senior nu. De blev danske mestre, da de var U17 og qua mit kendskab til de spillere, så har vi en del af dem fra det hold.

– Vi ligger jo geografisk godt for der er jo ikke et divisionshold i Horsens, Silkeborg eller Randers, så de spillere, der kommer fra de her U19-hold har jo ikke umiddelbart nogen steder at tage hen, så dem kommer der en del af hos os. De to andre klubber har lidt ældre trupper end vi har.

 

Lad os lige tale om tabellen en gang. I har lukket bare seks mål ind i 14 kampe. Hvordan gør man det?

– Man lejer en islandsk U21-landsholdsmålmand i FC Midtjylland, smågriner Morten.

– Nej, der er virkelig også kommet tur i den. For eksempel vores kamp i går (Aarhus Fremad vandt lørdag eftermiddag 2-0 ude mod FC Sydvest) og vi brænder jo to kæmpe chancer, så vi kunne godt have vundet større og vi har altså et par sekvenser, hvor en forsvarsspiller redder den inde på stregen og en målmand, der redder en stor chance.

– De forsvarer sgu målet med hjertet og ham der redder den ene af gangene i går det er vores venstrekant, som egentligt reelt set kun kan løbe frem ad, men lige pludselig står han nede på stregen redder bolden.

– Vi har fået en virkelig stærk base, som jeg nævnte tidligere, så mistede vi to spillere i sommer, som begge var centrale forsvarsspillere, men så har vi taget en central midtbanespiller og rykket derned og han har bare været outstanding god.

– Vi har også bolden ret meget i vores kampe og er rigtig gode i vores genpres, så det gør jo også tit at vores modstandere altså ikke får ret mange chancer. Vi havde lidt hyr med AB. Det hjælper selvfølgelig også at ham der Sylvester Seeger, han bare brager den op i hjørnet fra 30 meter, hvor man tænker, OK det gør han jo ikke igen altså.

– Det var nogen flotte mål og det er jo den kvalitet man har på et hold, når der kommer spillere fra et højere niveau. Det kunne vi ikke rigtig gøre så meget ved og vi blev aldrig rigtig farlige i den kamp. Det blev lidt på AB´s præmisser. Det er jo et godt omstillingshold AB. Hurtige spillere, så der havde vi lidt problemer.

– De laver jo tre mål i den kamp ellers havde vi jo kun lukket tre ind, så vi har virkelig ikke lavet ret mange fejl, men jeg tror vi har lidt den samme….I Helsingør har I nogen virkelig gode offensive folk og det kan man jo også bare se på topscorerlisten, men vi har jo lidt samme tilgang til spillet som I har, hvor vi forsøger at tiltvinge os initiativet med bolden og ikke give så meget væk.

– Vi vil gerne styre kampene og det har vi lykkedes godt med indtil nu og det er jo det vi skal fortsætte med, selvom det er virkelig svære vilkår, når man spiller i Tønder, som vi gjorde lørdag eftermiddag på en svær bane. Det er i hvert fald ikke en kunstgræsbane, skal vi ikke bare sige det sådan.

 

Aarhus Fremad hjemme på Riisvangen mod Vejgaard, der blev sendt hjem med et 3-0 nederlag. (Foto: Aarhus Fremad/Trine)

 

Nu hvor I har tur i den og ligger, hvor I gør i tabellen, så har I vel også et erklæret mål om at gå hele vejen?

– Nej ikke endnu. Vi har lige snakket om at vi skal til pause. Det er vores mål lige nu, det er at ligge nummer et herovre efter de to sidste kampe. Vi slutter jo af med Brabrand på hjemmebane i den sidste kamp. Den bliver jo rigtig rigtig sjov, så der kommer nogen sjove kampe her med både Thisted ude og Brabrand hjemme.

 

Hvordan har I det med kunst? I spiller selv på græs, men hvad med på udebane?

– Det er der jo, når vi skal i gang der i marts måned, men vi har ikke spillet på kunst endnu. Vi har haft gode baner indtil videre rundt omkring. Der har ikke været noget at sætte en finger på, men der har vi også været heldige med vejret.

 

Hvor meget skeler I til Helsingør nu her? Med tanke på at I 14 kampe inde i sæsonen ligger nummer et i Vestgruppen kun tre point efter Helsingør?

– Ja, altså vi har ikke…..Jeg ser lige målene i highlights, når man møder ind om mandagen. Vi har ikke snakket Helsingør endnu, men vi kan ikke undgå, når vi begynder at nærme os forårssæsonen, at forberede det lidt for hvis vi stadig ligger indenfor tre point, så kommer der jo en kamp på et eller andet tidspunkt, som bliver rigtig sjov, ikk´.

 

Hvad tænker du om at det opgør bliver på enten udebane eller hjemmebane? Det kan jo få en stor afgørende betydning. Skal Helsingør en tur til Aarhus på en græsbane eller skal Aarhus Fremad en tur til Helsingør på den hurtige kunstbane.

– Lige præcis. Det har vi snakket lidt om. Det kan jo blive afgørende at man kun har den ene kamp. Når vi har mødt HIK de sidste par år….Det første år, hvor vi mødte dem to gange ude og hjemme, altså vi blev jo kørt fuldstændig ned og tabte 6-1 i Hellerup. Det jo er et hold, der er vant til at spille på kunst. Det er så et andet hold, vi har nu, men det er kun to år siden. På hjemmebane tabte vi godt nok 0-1, men de var også med afstand det bedste hold i rækken dengang.

– Men der er jo bare markant forskel og hvornår kommer den kamp? Kommer den lige efter man har spillet en masse på kunstgræs i marts og april måned eller kommer den først i juli måned?

– Men altså, vi snakker jo ikke Helsingør med spillerne fordi det er bare en kamp, der kommer en gang til maj eller noget, så for at vi kan få det sjovt i den kamp, så bliver vi nød til holde os i sporet og holde fokus.

– Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er det jo sindssyg ærgerligt fordi det er jo ikke sportsligt fairness. Det her med én kamp, det er jo helt omsonst.

– Sidste år, der var det jo en anden udfordring for os i Oprykningsspillet. Altså vi spillede jo mod Kolding og Skive (der endte med at tage de to oprykningspladser, red) tre gange i løbet af sæsonen, hvor de andre hold i Oprykningsspillet fra Øst mødte dem én gang. Den var hård ved os sidste år.

– Det gælder jo i bund og grund det samme for Helsingør og det tror jeg også Morten (Eskesen, red) og drengene tænker derovre (i Helsingør, red).

– Altså nu kender jeg jo Eske (Morten Eskesen, red) for vi tog proffuddannelsen sammen. Han er jo simpelthen verdens mest rare og rolige menneske. Han er en fantastisk fyr og han skal nok holde hovedet koldt. Jeg tror, det er et godt match med Eske og Helsingør, afslutter Morten Mølkjær til Cementen.

 

Cementen sender en stor tak til Aarhus Fremad cheftræner Morten Mølkjær for at give sig tid og ser frem til en ny snak til foråret.

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke