Dajan Hashemi – Fra Snekkersten IF til ungdomslandshold og Champions League med Linköping FC

Foto: Filip Oskarsson                                                                                                                                   

Af Dennis Hynnecke

Dajan Hashemi fik sin fodboldopvækst i Snekkersten IF. I dag står den på landsholdfodbold og en ny tilværelse som professionel fodboldspiller i DamAllsvenskan og Champions League for det svenske tophold Linköping FC.  

Gjallarhornet har mødt det danske talent, der netop er fyldt 18 år, til en snak om hendes tid i Snekkersten IF, karrieren her og nu, og om drømme og visioner.

 

Vi har ramt slutningen af november og Dajan Hashemi er hjemme i Helsingør på velfortjent vinterferie oven på et begivenhedsrigt år, der bl.a. har budt på U19 EM, hvor hun blev delt topscorer og som det udstillingsvindue det nu er, så afstedkom det en stor interesse fra verdens bedste klubber i Europa og i USA, som B.T. kunne berette om.

Paris Saint Germain var blandt dem, valget faldt dog på det svenske tophold Linköping FC i DamAllsvenskan, som hun debuterede for i efteråret.

Debut blev det også til i Champions League for sin svenske klub, hvor hun scorede mod Paris Saint Germain på Stade Jean Bouin, hvor billedet ovenfor er fra.

 

Fodboldopvækst i Snekkersten IF

Hendes fodboldopvækst har hun fået i Snekkersten IF, moderklub til FC Helsingør, hvor hun startede i en alder af seks år.

Mogens Schuldt – Administrationschef og sportslig leder af pigefodbolden i Snekkersten IF, samt drivkraft bag FCH Talent Piger fortæller:

– Dajan var en fantastisk fodboldspiller fra ganske lille og overskyggede mange af sine holdkammerater.

– Det kunne godt skabe lidt udfordringer de første år på holdet for når man stiller store krav til sig selv, så gør man det også til sine holdkammerater, hvilket man jo tit ser. I takt med at hun blev ældre gik det dog meget bedre og kunne sagtens falde ind i det.

– Vi har vidst hele tiden at hun var et åbenlyst talent, der kunne komme langt, hvis hun blev skolet rigtigt og det må man sige hun er.

Dajan Hashemi i aktion for Snekkersten IF.

 

Dajan har lige scoret mod Paris Saint Germain i Champions League, hvad siger du til det?

– Ja ja, lidt har vi da lært hende, griner Mogens Schuldt, som håber på at Dajan får tid og lyst til at besøge pigerne i FCH Talent for at fortælle dem om det at spille på højeste niveau.

Dajan beskriver selv sine ungdomsår i Snekkersten IF som rigtig gode og hvor minderne om turene til Costa Brava Cup i Barcelona og diverse ungdomsstævner i Danmark står som rigtig gode oplevelser.

 

Sideløbende stod den også på Fritter Cup og Ekstra Bladets Skolefodboldturnering.

Som 7-årig vandt hun Fritter Cup med fritidshjemmet Briggen i Helsingør Hallen og selvom hele holdet bestemt skal have kredit for den bedrift, så var ingen i hallen den dag vist i tvivl om at den unge dame besad et helt særligt talent.

Ligesom hun også deltog på Borupgårdskolens hold i Ekstra Bladets Skolefodboldturnering, som Ekstra Bladet skrev om i artiklen Dirigenten Dajan.

Træner for skoleholdet var navnkundige Lars Dalsborg, der jo har en lang trænerkarriere bag sig og som i dag er cheftræner for Helsingborgs IF U16 drenge.

Dajan fortæller at hun fortsat har kontakt til Lars Dalsborg og at han har ageret værdifuld sparringspartner, forud for sit skifte til Linköping FC.

Dajan blev med tiden i Snekkersten IF rykket op i årgang for at blive udfordret sportsligt, men da hun fyldte 14 år kunne hun ikke rigtig komme længere i hverken Snekkersten IF eller i andre Helsingør-klubber for den sags skyld.

– Det havde da været rigtig positivt, hvis der havde været FCH Talent Piger dengang, men så er det bare rigtig godt at det er kommet til siden for kvindefodbolden generelt og for at de enkelte piger har et sted at udvikle sig, pointere Dajan.

 

Hillerød GI og 3F Liga med Ballerup-Skovlunde Fodbold

Dajan skiftede herefter til Hillerød GI, hvor hun spillede U18 DM, men efter et års tid fik hun nok af fodbold og havde brug for en pause for det tog alt hendes tid.

Hun vendte dog tilbage til Hillerød GI efter et års pause, der skulle dog kun gå seks måneder før der var bud efter hende fra 3F Ligaklubben Ballerup-Skovlunde Fodbold.

Hun var blot 16 år, da hun fik sin debut i starten af 2017 i landets bedste kvinderække 3F Ligaen og fik da også hurtigt sat sit aftryk ved at score mål, særligt det første halve år i klubben.

 

Hvordan var det lige pludselig at spille i 3F Ligaen?

– Det var en hård start i 3F Ligaen med højere tempo og mere fysisk mod ældre spillere, der bl.a. var på A-landshold.

– Men det var der jeg virkelig rykkede mig. Der var god træning, højt tempo og konkurrence om pladserne, samtidig med at klubben bare havde et rigtig godt set up.

 

U19 EM og interessen fra udlandet

Dajan blev efter en række landskampe for U16 og U17, rykket op på det danske U19 landshold i september 2017, hvor hun indtil videre har scoret 13 mål i 20 landskampe.

De danske U19 piger kvalificerede sig til dette års U19 EM og gik hele vejen til semifinalen, hvor man led et knebent nederlag på 0-1 til Spanien. Forud for semifinalen havde man vundet 3-1 over Holland i kvartfinalen med Dajan Hashemi som dobbelt målscorere, hvilket for alvor fik interessen fra store klubber i Europa og USA til at stige for det unge angrebstalent fra Helsingør.

Der var bl.a. konkret interesse fra Paris Saint Germain, hvilket bestemt var fristende, men valget faldt på den svenske topklub Linköping FC, som spiller i DamAllsvenskan.

Du fravalgte Paris Saint Germain og skrev med Linköping FC, hvilke overvejelser gjorde du dig der?

Jeg er stadig meget ung og Paris Saint Germain har rigtig mange topspillere. Jeg havde ikke rigtig lyst til at sidde på bænken, samtidig med at jeg ikke forstår sproget, så det sociale ville blive svært.

 

Linköping FC

Valget faldt altså på svenske Linköping FC, som hun valgte at skrive halvandet år med tilbage i august.

Klubben, der vandt det svenske mesterskab i 2016 og 2017, spiller sine hjemmekampe på Linköping Arena, der stod klar i 2013 og som kan huse 7400 tilskuere. Det er angiveligt det eneste moderne stadion i Europa, der er bygget til et kvindehold ifølge klubbens hjemmeside.

Dajan er rigtig glad for sin start i klubben, der i sagens natur hører hjemme i byen Linköping 360 kilometer nord fra Helsingborg og uddyber:

– I Linköping kan jeg tale med alle. Holdet er gode til at lave sociale ting sammen også var det en stor hjælp at de tre danske A-landsholdsspillere Jannie Arnth, Maja Kildemoes og Johanne Rasmussen var i klubben, da jeg kom til.

– Vi hjælper hinanden selvom vi er konkurrenter.

Dajan der har egen lejlighed ikke langt fra byens centrum og Linköping Arena har også fået nogen rigtig gode veninder på holdet.

– Jeg er rigtig glad for at være der. Jeg troede det ville blive hårdere at komme væk hjemmefra, fortæller Dajan.

 

Debuten lod dog vente på sig på grund af knas med spillerlicensen, der først blev klar i oktober.

Linköping FC har et fuldtids set up med formiddagstræning og individuel træning om eftermiddagen.

– I starten var det hårdt fordi jeg ikke kunne få lov til at spille, så de første måneder havde jeg stor fokus på individuel træning, mens jeg ventede på min spillerlicens.

Hvordan er det så at blive fuldtidsprofessionel i en svensk topklub?

– Man skal kæmpe til hver træning for at få spilletid. Stort set alle er landsholdsspillere på enten A eller U-landshold fra Sverige, Danmark og andre lande. Derfor har jeg også fået stor fokus på hvad jeg spiser og hvordan man lader mentalt op til kamp og mine opgaver.

Efter hendes licens i oktober ordnede sig nåede hun dog at få spilletid i fire ligakampe og to Champions Leaguekampe mod netop Paris Saint Germain i 1/8-delsfinalen.

Selvom Linköping FC desværre tabte samlet, så formåede Dajan Hashemi at score et mål i returkampen på Stade Jean Bouin.

Dajan ser frem til det nye år, men ved dog godt hun skal være skarp.

– Jeg skal kæmpe endnu mere i det nye år fordi der bliver skiftet ud i truppen, men vi har en træner, der giver unge spillere chancen.

Holdfoto – Linköping FC forud for returkampen i Paris mod PSG 31. oktober 2018.

 

Drømme og mål:

Hvad er dine drømme og mål for fremtiden?

– Vinde nogen titler på klubplan og blive verdens bedste fodboldspiller, men det kræver at man knokler benhårdt for det og så er mit mål at komme på A-landsholdet om et års tid. Jeg har allerede prøvet at træne med dem.

Her til sidst, Dajan. Hvis du nu tager ud og erobrere verden de næste år og FC Helsingør med tiden etablere et elitekvindehold, er du så frisk på at komme hjem og spille?

– Ja da, jeg kunne godt se for mig at vende hjem om nogen år og spille for FC Helsingør, hvis de spiller i 3F Ligaen.

 

Det håber vi så på og indtil da skal det i hvert fald blive spændende at følge Dajan Hashemis videre udvikling på klubhold og på det danske landshold.

 

Du kan følge Dajan Hashemi på Instagram dajan­_hashemi

 

Stor tak til Filip Oskarsson for at Gjallarhornet kunne få lov til at benytte billedmateriale fra Linköpings kamp ude mod Paris Saint Germain.

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke