Esbjerg fB – Det lugter lidt af….storhed

Foto: Cementen

Af Morten Højer Mathiesen

Fredag aften drager FC Helsingør til Blue Water Arena i Esbjerg. Modstanderne fra Esbjerg fB er ikke bare nedrykkere fra superligaen, men også blandt alle eksperters absolutte favoritter til en hurtig tilbagevenden.

Klubben har en fantastisk historie, som et af landets store hold – bl.a. med 5 mesterskaber – og har der udover en af landets fineste fodbold arenaer. Så det lugter lidt af storhed – og måske også for FCH, der har startet sæsonen med brask og bram.

Vi har muligheden for at trække 6 point fra hjemmeholdet med en sejr, og omvendt kan Esbjerg komme a point med det absolutte tophold, hvis de kan tage de 3 point. Med den fine start kan FCH spille rimeligt frit, mens der ligger et noget tungere forventningspres på hjemmeholdet. Ikke mindst efter weekendens 1-3 nederlag til den anden nedrykker Silkeborg.

”It’s still early days” – men der er allerede meget på spil!

Kampen bliver naturligvis uden udebanefans, men stort set også uden hjemlig støtte, da Esbjerg har meldt ud, at man prioriterer sponsorer til kampen. Med de nuværende Corona restriktioner, er der plads til 500 inkl. spillere, stab, dommere, presse, boldrenge m.m. – så mellem 350 og 400 på lægterne. Det fylder ikke meget på så stort et stadion.

Esbjerg fB og den smukke historie

Danske mestre i 1961,62, 63, 65 og 79. Sølvvindere i 56,68 og 78. Og bronzen hentet i 77, 2004 og 19.

3 gange vindere af landspokalturneringen i 1964, 76 og 2013 – dertil 6 tabte finaler.

Masser af optrædener i de europæiske turneringer og et utal af landsholdsspillere.

Esbjerg forenede Boldklubber er stiftet i 1924 og har været en af de mest vindende klubber i dansk fodbold. Storhedstiden blev for alvor slået fast i 60erne under den senere landstræner Rudi Strittich, der vendte tilbage i 70erne og startede den nye guldalder. Egentlig så klubben ud til at være kommet godt ind i den nye æra med betalt fodbold, men da det tog fart i 80erne var der ikke rigtig penge nok i det sydvestjyske, og klubben rykkede i 1986 ud af landets bedste række. I løbet af 90erne var klubben endda at finde i den tredje bedste række.

I 1999 gik turen tilbage til superligaen, og i de sidste 20 år har de 17 sæsoner været i bedste række, og ophold i den næstbedste har kun varet 1 sæson ad gangen. Et højdepunkt har været bronzemedaljerne i 2019, som altså blev vekslet direkte til nedrykning sidste sæson.

På trænersiden har hele 9 forskellige beklædt chefposten i løbet af de sidste 5 år.

Klubben holder som nævnt til på et af landets bedste stadions; Blue Water Arena. Plads til 17.442 med hele 11.286 siddepladser. I øvrigt er tilskuerrekorden helt tilbage fra før moderniseringen og udbygningen i 2009, nemlig fra 1961 hvor en kamp mod KB trak 22.000.

Af landsholdsspillere i Esbjerg trøjen fra de senere år kan nævnes: Jonas Knudsen, Peter Ankersen og Martin Braithwaite. Mange vil sikkert også nikke genkendende til Ole Kjær, Jens Jørn Bertelsen og John Lauridsen fra de glade 80ere – og der har været så mange, mange flere.

Esbjerg fB i nutiden

Sæsonen er blev indledt med stærke resultater. 8-0 over Glamsbjerg i pokalen og 2-0 ude over Skive i sæsonpremieren. Derefter fulgte en 1-0 hjemme over HB Køge, og endnu et clean sheet, selvom spillet ikke var prangende. I en god sæson skal der jo også vindes nogle 1-0 kampe.

Sidste weekend gik turen til Silkeborg, som efter premierenederlaget i Helsingør er på vej på rette spor. I en flot 1. divisions kamp tabte Esbjerg 1-3 på bl.a. to straffespark. En åben kamp med flere afslutninger på træværket og en del chancer. Dog flest til Silkeborg, som fortjent tog de 3 point, så nu skal Esbjerg tilbage på sporet fredag aften.

Esbjergs trup er præget af en række velkendte navne. Jeppe Højbjerg i målet, Rodolph Austin, Viktor Tranberg, Joni Kauko, Kevin Conboy, Yakovenko med flere – og gode talenter som Patrick Egelund og Jonas Mortensen.

Til sæsonen er hentet en stor træner kapacitet i islændingen Olafur Kristjansson, og på spillersiden er Jakob Ankersen hentet i AGF og Andri Runar Bjarnason i Kaiserslautern. Ganske vist har klubben solgt Jacob Lungi Sørensen til Norwich og sagt farvel til Markus Halsti og et par andre kapable spillere. Men indtrykket er egentlig at de som minimum har bevaret niveauet fra superligaen – og reelt styrket offensiven en del. Og så sent som denne uge har klubben lejet den 20-årige ghaneser Clinton Antwi hos FC Nordsjælland for resten af sæsonen. En venstre back, som i sidste sæson fik 16 kampe i superligaen.

Spændende for FCH at måle form og potentiale mod en klub med superliga set up og format.

Det siger Olafur Kristjansson

Cheftræneren melder kontant ud til klubbens hjemmeside, at de skal tilbage på sejrssporet, og at han forventer en trodsreaktion fra holdet efter nederlaget i Silkeborg.

Han ser frem til kampen fredag aften, og forventer at holdet viser det vil vinde for enhver pris – indsatsen i Silkeborg var ikke acceptabel. Kampen skal vindes og en plads i toppen af rækken konsolideres.

Vi skal lære af de fejl vi begik, og tage styringen i kampen”.

Olafur har mest fokus på sit eget holds spil, men tilføjer: ”Vi har naturligvis øje for Helsingør, og hvad de gør godt”. Her fremhæver han omstillingerne og tilføjer at FCH har et fint hold, som kan gøre ondt på alle – hvis de får tid og plads.

På træningsbanen arbejdes der hver dag på relationer og strukturer, der skal sikre at kampene afvikles på Esbjergs præmisser – og arbejdet går godt.

”Blue Water Arena skal være et sted, hvor man som gæst har det ekstremt svært”.

Morten Eskesen, der her ses efter 3-0 sejren i Hvidovre, glæder sig både til kampen og til et gensyn med Esbjerg-træner Olafur Kristjansson (Foto: Cementen).

Det siger Morten Eskesen

Morten glæder sig især til mødet med Olafur Kristjansson, som var manden der hentede ham til Randers som assistenttræner (2017). Og måske dermed den der for alvor fik kickstartet Eskesens trænerkarriere – også selvom Olafur forsvandt fra klubben kort tid efter.

Allermest glæder han sig til kampen i runde 4, og til at fortsætte den flotte sæsonstart.

Cheftræneren ved det er en af store opgaver, men siger: ”Det ligger i vores DNA at spille som vi gør – og gå efter sejren hver gang!”.

Ifølge Morten er der ingen grund til ikke at ville have noget med hjem, eller gå efter alle 3 point. Vi har i de første kampe vist vi kan være med mod alle, og han er på ingen måde bange for Esbjerg. ” Vi har en sund respekt for dem, for det er et virkelig godt hold med en række fremragende spillere”.

Han fremhæver også en rigtig god opstart før sæsonen, som nøglen til den øjeblikkelige succes. Vi har haft en ret god kontinuitet i truppen, og haft lidt tid til at få nogle af de nye med – og selve formen ser ligeledes rigtig god ud.

Nu er det stadig meget tidligt på sæsonen, men Morten holder gerne fast i målet om top 6 efter 22 runder – og dermed en plads i oprykningsspillet.

Cementen siger!

På forhånd én af sæsonens sværeste kampe. På udebane mod et af rækkens absolutte favorithold; men med den optimale FCH start, så kan vi godt håbe på et brugbart resultat.

FCH kommer med stor selvtillid og kan spille helt frit – alting har fungeret for holdet i de første runder, og der er egentlig ikke nogen grund til vi ikke skal byde Esbjerg på solid modstand.

Esbjerg er kommet ok fra land, især resultatmæssigt, men nederlaget i Silkeborg lægger lidt pres på holdet, hvis de ikke skal tabe terræn i toppen.

Cementen tror på at vi kommer hjem med ét eller flere point – på trods af førstepladsen kan vi næsten kun overraske positivt!

Følg live opdatering fra kampen på Cementens Facebook.

Forza FC Helsingør

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke