Hvidovre IF – Historie, Hjerte & God fodbold

Foto: Cementen

Af Morten Højer mathiesen

Læs mere om kampen tirsdag aften på Hvidovre Stadion – hvad er vi oppe mod og hvad skal vi forvente?

Tirsdag aften gæster FC Helsingør Hvidovre Stadion til en kamp i 2. runde af sæsonens 1. division. Vi kan næsten ikke vente efter den flotte åbningskamp mod Silkeborg.

Aftenens modstander er Hvidovre IF, en klub med en fornem historie, der stædigt bider sig fast i det bedre selskab. Og holdet tørster allerede efter point, da sæsonpremieren blev tabt 1-2 ude mod HB Køge

En klub med en regulær guldalder

Stiftet i 1925 nåede klubben den bedste række i 1965. Frem til 1985 blev det til 17 sæsoner på højeste niveau. Med 3 mesterskaber (1966,73 og 81), en sølv- og en bronzemedalje samt en pokaltriumf (1980) til følge.

Siden da er det gået mere op og ned, bl.a. med et par ture ned i Danmarksserien, men de senere år igen godt integreret i divisionerne. Sidste sæson nåede klubben en fin 8. plads i NordicBet ligaen efter et forår, hvor man både spillede sig over stregen og i sikkerhed med en flot og fokuseret indsats.

Klubben har haft en perlerække af store spillere, her flere nævnt og endnu flere glemt; Kenneth Brylle, Michael Manniche, Steen Ziegler, John Steen Olsen, Hans ”Baronen” Aabech (28 mål i 22 kampe i 73) og Peter Schmeichel, der kom fra Hero og fortsatte til Brøndby.

Som gammel Fremmer har jeg altid haft et ambivalent forhold til klubben, men også beundret dem for både resultater og en ofte attraktiv spillestil med mange teknisk gode spillere. Det er en klub med en fornem historie, med masser af hjerte og vilje, samt som nævnt en eksponent for en god gang bold.

I de europæiske turneringer har Hvidovre mødt nogle af de helt store, bl.a. Real Madrid som man spillede 2-2 mod i Idrætsparken tilbage i 67 (tabte 4-1 i Madrid) men også i 72 Borrusia Mönchengladbach og i 82 Juventus, hvor kampen i Idrætsparken blev tabt 4-1, mens Torino opgøret sensationelt sluttede 3-3. Vel at mærke mod et Juventus hold med en stribe verdensmestre fra Italiens 82 hold.

Klubben spiller stadig hjemmekampe på Hvidovre Stadion med plads til 12.000, hvoraf 4.600 kan sidde. Et klassisk stadion, hvor oplevelsen dog skæmmes lidt af løbebanerne – man er lidt langt fra spillet ude på tilskuerpladserne. Men som regel med en god og hyggelig stemning.

Hvidovre i nutiden

Cheftræner Per Frandsen råder over en god og varieret trup. Der er en fin blanding af talent og rutine, men at den økonomiske muskel ikke er den største, ses bl.a. på salget af klubbens topscorer Lirim Qamili til Horsens – ganske kort før sæsonpremieren. Til gengæld har de hentet Tobias Thomsen i KR Reykjavik. En spiller som Frandsen tidligere har haft stor succes med i AB.

Der er velkendte navne som Daniels Stenderup, Anders Randrup (hentet fra Helsingborg), Nicolai Agger og nu 37-årige Kim Aabech. På målmandsposten er Marco Brylov kommet til fra BK Frem, og skal have konkurrence af bl.a. Mikkel Bruhn, som har fået kontrakt efter udløb hos FCH. Umiddelbart skal vi ikke forvente at se Mikkel i buret på tirsdag. Marco stod mod HB Køge i premieren og synes forrest i keeper hierakiet.

Efter lidt blandede bolsjer i optaktskampene sæsondebuterede Hvidovre fredag aften ude mod HB Køge. Kampen blev tabt 2-1 efter 2-0 ved pausen. Hvidovre dominerede dog 2. halvleg og kunne med lidt held/skarphed nemt have fået point med hjem. Og efter en kamp på kunstgræs i Køge, glæder holdet sig sikkert til at få regulært græs under knopperne igen.

Mange eksperter ser Hvidovre som en oplagt nedrykningskandidat i den stærkeste 1. division nogensinde. Set ud fra sidste sæson og truppens kvalitet er det dog langt fra givet. Hvidovre IF lægger sig med garanti aldrig frivilligt ned!

Hvad siger Hvidovre?

Cheftræner Per Frandsen var slet ikke glad for 1. halvleg i Køge, men 3 indskiftninger ændrede billedet, og holdet dominerede store dele af 2. halvleg- og havde også chancer nok til point. Holdet skal finde tilbage til stilen fra afslutningen af sidste sæson, hvor man sikrede endnu en sæson i næstbedste række.

Umiddelbart er der i klubben stor tilfredshed med truppen, som rummer ganske meget rutine, og viser god kontinuitet ift. sidste sæson. Det sene salg af sidste sæsons topscorer Qamili til Horsens er muligvis udlignet med Tobias Thomsen, som både har nettet i træningskamp samt i sæsonpremieren.

Frandsen har tidligere nævnt at Hvidovre nærmest gjorde det bedst mod topholdene (så det kan jo blive hårdt for FCH, red.).

Kevin Stuhr Ellegaard i fredagens kamp mod Silkeborg IF, hvor han spillede en nøglerolle med sin straffesparksredning (Foto: cementen).

Hvad siger Morten Eskesen?

Først og fremmest er der stor tilfredshed med sæsonåbneren mod Silkeborg. Efter en kæmpe indsats er der trænet let lørdag og mandag, og ellers mest restitueret, så holdet kan stå knivskarpt fysisk og mentalt til slaget i Hvidovre.

Det bliver en helt anden kamp mod et fysisk stærkere hold”. ”Deres bagkæde har en helt anden rutine og langt mere divisionserfaring, end talenterne fra Silkeborg (bagkæden bestod af 2 U21 landsholdsspillere og bl.a. Svenn Crone), og de fleste er +30”.

Cheftræneren siger også, at langt de fleste hold er stærkest hjemme, men han forventer at vi kan videreføre en god sejrsstatistik fra sidste sæson på udebane og almindeligt græsunderlag. Godt nok vandt vi ikke så mange udekampe med 4-5 mål – men vi vandt rigtig mange, og det skal vi fortsætte med i 1. division.

Vi spurgte ind til det formidable presspil, som holdet praktiserede sidste år, og havde gedigen succes med i fredags. Morte Eskesen siger, at ingen hold kan køre fuldt pres hele kampen, så det skal doseres, så vi dels gør det samtidig alle mand, og dels finder de rigtige perioder – og så skal der altid være pres på boldholderen.

Formen er på plads både fysisk og mentalt og såvel spillere som stab ser frem til kampen tirsdag aften.

Cementen siger!

Umiddelbart er det en af de kampe, hvor FCH skal have point med hjem, hvis ambitionen er at blande sig lidt længere oppe i rækken, og efter den fornemme sæsonpremiere mod Silkeborg, kan det også være svært at bevare pessimismen.

Kampen tirsdag er bare noget helt andet. Vi skal på udebane på almindeligt græs. Op mod et hold der slet ikke er tynget af favorit værdighed, og en kamp på et underlag, hvor vi ofte har lidt sværere ved at få den flotte offensiv til at funkle.

Vi tror at kvaliteten i 1. division er så høj, at der bare ikke bliver nogle lette point at hente – der skal leveres hver gang.

Kan holdet komme med samme indstilling, vilje og selvtillid som i fredags er der dog rigtig gode muligheder for gevinst – så følg med live på Cementens Facebook eller se kampen, hvor den nu bliver streamet/vist.

Forza FC Helsingør!

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke