New Zealands største online medie peger på Eli og Callum til olympisk start-ellever

Foto: New Zealand Football

Af Dennis Hynnecke

Det kunne være stort at se, ikke bare én, men hele to FC Helsingør-spillere i aktion, når den olympiske fodboldturnering for herrer bliver skudt i gang til juli i Japan.

En fodboldbegivenhed hen over 17 dage, der vil blive overværet af millioner af tv-seere rundt om på kloden og som vil blive afviklet på syv store arenaer på tværs af værtsnationen, inklusiv det olympiske stadion i Tokyo.

Det kan blive et ganske realistisk scenarie, hvis man skal tro New Zealands største online nyhedsmedie Stuff.

At samle All Whites, som New Zealands A-landshold kaldes, er en udfordring i sig selv, da mange landsholdsspillere til dagligt husere i europæiske klubber, men da først Covid-19 brød ud globalt i starten af 2020 blev det fuldstændig umuliggjort. 

2020 skulle ellers have været året, hvor All Whites for alvor skulle i gang med  forberedelserne forud for kvalifikationskampene til VM i Qatar 2022, men det blev alt sammen skrinlagt og udskudt helt frem til januar 2022.

All Whites har dermed ikke været i aktion siden november 2019, hvor de først spillede mod Irland i Dublin og få dage senere gæstede Litauen.

Det første opgør i Dublin er særlig interessant, set fra et FC Helsingør-perspektiv, for der fik både Eli Just og Callum McCowatt A-landsholdsdebut. Callum McCowatt, der kom til FC Helsingør i sommer 2020, formåede endda at score All Whites enlige mål i 3-1 nederlaget til Irland, som få dage efter skulle spille altafgørende EM-kvalkamp mod Danmark. 

Ingen Danish Dynamite til OL

Apropos Danmark, så bliver det jo desværre uden de rød-hvide farver og Danish Dynamite på banen, når den olympiske fodboldturnering sparkes i gang.

Foruden værtsnationen Japan, så har blot 15 nationer, fordelt på seks forskellige kontinenter, haft mulighed for at kvalificere sig.

Den olympiske fodboldturnering er forbeholdt U23-spillere (født efter 1. januar 1997), der må dog suppleres med tre spillere, der er ældre.

De fire europæiske repræsentanter blev fundet via U21-EM i 2019, hvor det danske U21-landshold endte uden for top 4 efter et nederlag til Tyskland. OL-billetterne endte med at gå til Frankrig, Tyskland, Rumænien og Spanien.

New Zealands vej til den olympiske fodboldturnering i Japan har, i alt respekt, ikke budt på helt samme modstand. Tilbage i oktober 2019 vandt All OlyWhites, som det unge OL-hold kaldes, en overbevisende 5-0 sejr over de nærmeste konkurrenter fra Solomon Islands i den afgørende kamp om at blive Oceaniens enlige repræsentant.

Den olympiske ånd er noget mere geografisk mangfoldig og knap så elitær som VM i fodbold, hvilket også er årsagen til at Oceanien er sikret en OL-plads. 

Det har bestemt sin egen charme, men bare lige for at sætte tingene i perspektiv, så er Solomon Islands rangeret som nummer 143 på Fifas seneste verdensrangliste fra februar 2021, mens New Zealand er rangeret som nummer 118.

Til sammenligning har Danmark de senere år, været en fast bestanddel af feltet mellem de 10 og 20 bedst-rangerede hold i verden, og ligger pt. på en flot 12. plads.  

All Whites holdfoto – Eli Just og Callum McCowatt før deres A-landsholdsdebut i november 2019 mod Irland i Dublin (Foto: New Zealand Football).

All Whites har ikke spillet en landskamp i 500 dage

I anledning af, at det er 500 dage siden All Whites sidst spillede en landskamp, så giver to newzealandske fodboldeksperter deres helt friske bud på hvordan OlyWhites OL-trup kunne komme til at se ud til sommer. Derudover har de udvalgt deres to foretrukne start-ellevere fordelt på første og andet valg.

 – Vi har tryllebundet alle tilbage til fuldt helbred og fuld kampform – skønt deres form og spilletid i deres respektive klubber er, hvad det er i det virkelige liv – og har valgt to spillere til at udfylde hver position i landstræner Danny Hays foretrukne 4-3-3 formation, samt en tredje målmand, fortæller de to eksperter om præmissen.

På spørgsmålet om, hvem der skal indtage de to pladser bag den forreste angriber, så er de to eksperter slet ikke i tvivl. Det skal Eli Just og Callum McCowatt. Begge FCH-spillere indgår i eksperternes primære start-ellever og altså ikke i den alternative start-ellever, der består af 2. valg. 

De to umiddelbare konkurrenter på de pladser, Kosta Barbarouses og Marco Rojas, der begge er 30+ år, bliver ikke levnet mange chancer for at udfordre de to unge FCH-håb på pladserne op foran.

 -Fremtiden eller fortiden? Elijah (Just, red.) så hjemmevant ud i sin debut for All Whites mod Irland, mens Callum McCowatt markerede lejligheden ved at score holdets eneste mål, og de bevarer deres pladser i vores førstevalg XI, vurdere de to eksperter uden vaklen.

Just, McCowatt og Wilkins til U20 VM i 2019

FC Helsingørs tre unge newzealandske spillere Eli Just, Callum McCowatt og Dalton Wilkins var alle med til U20 VM tilbage i 2019, hvor de repræsenterede deres hjemland. Og med stor succes endda. 

De medvirkede nemlig alle tre til at skabe newzealandsk fodboldhistorie, og ikke mindst håb for fremtiden for den lille fodboldnation, da holdet formåede at spille sig videre fra det indledende puljespil efter de havde besejret først Honduras og derefter Norge med Erling Haaland på holdet. Et nederlag til Uruguay i den sidste gruppekamp kunne ikke ændre på, at de gik videre til den første runde af knald eller fald-kampe. 

I 1/16-dels-finalen ventede Colombia, der efter en lang og tæt affære trak det længste strå. Colombianerne bragte sig foran efter 11 minutter, mens Eli Just udlignede til 1-1 ti minutter før pausen. Det blev ikke til flere mål i kampen, der først blev afgjort efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence til Colombias fordel. 

Mens Eli Just og Callum McCowatt altså begge sidenhen har fået deres A-landsholdsdebut for All Whites og nu bliver spået til at blive udtaget til den newzealandske OL-trup, så ser situationen desværre noget anderledes ud for Dalton Wilkins. 

FCH-backen fik for det første slet ikke muligheden for at vise sig frem i 2020 pga. de manglende landskampsaktiviteter og værst af alt så har han været plaget af skader siden 1. runde af indeværende sæson. 

Dalton Wilkins var med fra start, da FC Helsingør rundbarberede Silkeborg IF på Helsingør Stadion i september, men måtte lade sig udskifte efter blot en halv time efter et sammenstød med en modstander. Siden da har han været plaget af skader, så lad os håbe for den unge mand, at han når næste tog, når All Whites skal forsøge at kvalificere sig til først VM i Qatar til næste år og VM i 2026.

they’ll both start at the Olympics.

— Phillip Rollo (@ByPhillipRollo) March 30, 2021

Monk Bowl – en af få aktive FCH-fans på Twitter  – fik et kort og klart svar fra den ene af de to eksperter bag artiklen.

Ikke de eneste med danske relationer

Hvis det skulle lykkes Eli Just og Callum McCowatt at blive udtaget til OL-truppen, så kan de få følgeskab af to andre spillere med danske relationer.

Dansk-newzealandske Winston Reid er kaptajn på det newzealandske A-landshold og kan til trods for sine 32 år godt blive udtaget til OL-truppen, som en af tre ældre spillere. Han indgår da også i de to eksperters foretrukne start-elleve. Midtstopperen spillede en lang årrække for FC Midtjyllland og opnåede 15 U-landskampe for Danmark inden han indledte sin A-landsholdskarriere for All Whites. Winston Reid er i denne sæson udlejet til Brentford af sin klub West Ham.

Endnu en spiller med danske relationer bliver fremhævet og anbefalet til den sekundære start-ellever. Her er der tale om den 18-årige centrale midtbanespiller Marko Stamenic, som FC Københavns talentafdeling skrev kontrakt med tilbage i september 2020. Marko kommer fra Western Suburbs FC og har også repræsenteret New Zealand på ungdomslandshold, og i marts blev han også udtaget til to træningskampe med New Zealands A-landshold, som desværre blev aflyst på grund af Covid-19, fortæller klubben på fck.dk.

Historisk for hvid og lyseblå

Tiden må vise om Eli Just og Callum McCowatt får spillet sig ind i den newzealandske OL-trup. Ifølge de to hovedpersoner selv, så ligger en endelig landsholdsudtagelse ikke lige om hjørnet, men først når vi kommer længere frem. 

Nu venter der først og fremmest ti kampe med FC Helsingør i slutspillet, hvor de to unge herrer bare skal klø på, håbe på en masse spilletid og ellers holde sig skadesfri (7-9-13).

Det kunne i hvert fald være guf for enhver Helsingør-aficionado at se to FCH-spillere, som de første nogensinde, i aktion på den store olympiske scene til juli i Japan.

Lodtrækningen til de indledende grupper foretages onsdag den 21. april.

Den olympiske fodboldturnering

15 landshold fra seks forskellige kontinenter har kvalificeret sig til den olympiske fodboldturnering, mens værtsnationen Japan er selvskrevet.

Turneringen er kun for spillere født efter 1. januar 1997. Dog må hvert hold bestå af tre spillere, der er ældre.

De Olympiske Lege i Tokyo åbner officielt fredag den 23. juli. Den olympiske fodbold turnering tyvstarter dog dagen før med de første gruppekampe. Den olympiske finale spilles lørdag den 7. august, dagen før legene slutter.

De 16 hold inddeles i fire grupper á fire hold, hvorfra de to bedste lande går videre til kvartfinalerne.

Lodtrækningen til de indledende grupper foretages onsdag den 21. april.

Udover de sædvanlige seedningslag baseret på tidligere resultater, så bestræber FIFA sig også på at hold fra det samme kontinent ikke havner i samme indledende pulje.

Afrika: Elfenbenskysten, Egypten og Sydafrika

Asien: Australien, Sydkorea, Saudi Arabien, samt værtsnationen Japan

Europa: Frankrig, Tyskland, Rumænien og Spanien

Nord- og Centralamerika, samt Caribien: Honduras og Mexico

Oceanien: New Zealand

Sydamerika: Argentina og Brasilien (Forsvarende OL-guldvindere)

Du kan læse artiklen fra Stuff lige her:

500 days since the All Whites last played – what might a squad look like now?

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke