Reportage: FCH U15 på udebane mod FC København i landets bedste U15-række

Af Dennis Hynnecke
Foto Jack Hartly Lüstrup

FCH Talent U15 spillede sin blot anden kamp i landets bedste U15-række lørdag eftermiddag, da turen gik til Frederiksberg, hvor modstanderen var FC København.

FCH U15 rykkede op i landets bedste U15-række før sommerferien efter en flot sæson i foråret og sæsondebuterede mod Lyngby Boldklub. En kamp der blev tabt 1-4 efter man havde spillet 9 mod 11 i tyve minutter. Udover Lyngby Boldklub består rækken af Brøndby IF, Farum Boldklub (FCN), HB Køge og altså FC København.

Klokken er 8.45 lørdag morgen, Gjallerhornets to udsendte medarbejdere står klar på Shell på Kongevejen. Vi har fået lov til at komme med FCH U15 til kamp på Frederiksberg og blevet tilbudt et lift af cheftræneren derind. Det er ham vi skal mødes med på Shell.

Vi har aldrig mødt hinanden før, men vi er ikke i tvivl da en bil ruller ind på tanken og ud kommer en ung fyr i FCH-træningsjakke og hilser pænt. Det er cheftræneren for FCH U15 Markus Uglebjerg.

Vi stiger ind i vognen og kører syd på mod KB Hallen på Frederiksberg, hvor FCH U15 skal møde FC Københavns ditto. På turen derind får vi lejlighed til at få indsigt i holdet af en snaksalig cheftræner.

Markus Uglebjerg overtog tjansen som cheftræner for holdet tilbage i januar sammen med Morten Mondus Olsen. Duoen har fået struktur på holdet på ganske kort tid.

Markus Uglebjerg overtog tjansen som cheftræner for U15-holdet tilbage i januar sammen med Morten Mondus Olsen. På daværende tidspunkt spillede holdet i pulje 2 og blev næstsidst i efteråret 2017, men ganske hurtigt fik Marcus og Morten indført mere struktur på holdet og heraf også en større tro på egne evner.

Udover makkerparret består trænerteamet også af Kim Brøndsholm, som ligeledes er assistent og holdlederne Kent Christensen og Annette Thelin, som sørger for at alting fungerer til dagligt. Helt atypisk er de ikke med i dag på Frederiksberg bl.a. på grund af andre opgaver i klubben.

Holdet rykkede op i landets bedste U15-række for første gang efter en flot forårssæson.

Marcus Uglebjerg og Morten Mondus Olsen gennemgår det taktiske oplæg.

Vi taber ikke to kampe i træk

FCH U15 lagde sæsonen ud med at tabe 1-4 til Lyngby Boldklub med til den historie hører dog at holdet spillede 9 mod 11 i tyve minutter efter holdets målmand fik rødt kort og man samtidig fik tildelt gule kort, der medfører 10 minutters udvisning i denne årgang.

Derfor er der også stor koncentration og fokus før dagens kamp mod FC København for holdet har lavet en aftale – Man taber ikke to kampe i træk uanset hvem modstanderen er.

Marcus Uglebjerg og Morten Mondus Olsen gennemgår det taktiske oplæg alt imens drengene klæder om og da tiden er inde går Marcus Uglebjerg ind i omklædningsrummet for at gennemgå det for hele holdet.

Der er tavshed i omklædningsrummet, mens Marcus taler og rykker rundt brikkerne på whiteboardet. Man får hurtig en fornemmelse af at det er indforstået og der egentlig er tale om repetition fra træning for spillerne ser ikke synderlig overrasket ud.

Men en ting er det taktiske oplæg, noget andet er det mentale oplæg. Det gælder om at få indpodet en masse selvtillid og tro på egne evner hos spillerne. Der skal arbejdes for hinanden, løbes de ekstra meter og frem for alt – Vi taber ikke to kampe i træk, understreger cheftræneren for spillerne.

Den vinderkultur, der er på holdet skal også vise sig at bære frugt.

En hæsblæsende start

Det er en hæsblæsende start på kampen, hvor FC København presser hårdt på fra start ned mod det nyoprykkede hold fra Helsingør. Et pres der kører hårdt på de første 10 minutter og som kan blive afgørende for resten af kampforløbet, men FCH får redet stormen af, hvorefter der kommer mere ro på og man kan gå til pause med 0-0.

Anden halvleg er blot to minutter gammel, da FC København får scoret til 1-0. Som tilskuer kan man godt stå og få lidt bange anelser for det videre forløb, men igen får FCH spillet sig ind i kampen og Markus Gottschalk reducere til 1-1 for FC Helsingør.

FC Helsingør kommer frem til flere chancer, men ind kommer bolden ikke og den sidste del af kampen bliver et stort pres ned mod FC Helsingørs mål. FC København jagter en sejr. Målmand Mads Henriksen formår at lave en klasseredning og holder Kronborgs unge drenge inde i kampen.

Spændingen stiger også ude ved sidelinjen, hvor en hel del forældre følger kampen. Holder den hjem? Det gør den gudskelov og man ser den tydelige forløsning i ansigterne på spillerne. 1-1 ude mod FC København i landets bedste U15-række. Det er stort det her og giver i den grad troen på at holdet kan være med på det her niveau.

Målscorer Markus Gottschalk

FC København – FC Helsingør U15 1-1 (0-0)

Målscorer: Markus Gottschalk

Holdopstilling: Alexander Hvid, Alexander Lyng, Andreas Skou Holm, Casper Fritzbøger Christensen, Felix Morbeck, Lucas Vesth Meibom, Mads Henriksen, Markus Gottschalk, Nicolaj Fihl, Olav Fog Godvin, Rasmus Dupont Linden, Robert Marcus, Sigurd Sachse, Theo Bøwig.

Reaktioner efter kampen:

Markus Gottschalk der sørgede for udligningen med sit mål til 1-1:

Du ender også med at lave målet, der sikrer 1-1. Hvordan var det?

Det var fedt. Vi fik et skud og så fik de den ikke rigtig clearet og så røg den ud foran fødderne for mig og så sparkede jeg den ind.

Var du nogensinde i tvivl om at I ville få point med hjem i løbet af kampen?

– Nej, der var perioder i kampen hvor jeg tænkte at vi ville vinde, men ikke at vi ville tabe kampen.

Anfører Lucas Meibom:

Hvordan ser du kampen i dag?

Jeg synes vi er godt med igennem hele kampen i dag, men man kan godt mærke at vi lige er rykket en tak op, men jeg synes vi spiller en god kamp.

Hvad tænker du om starten på kampen, jeres taktiske oplæg gik på at I skulle op og lægge pres på FC København fra kampens start, men endte det ikke med at være omvendt lidt?

– Jo ser det på lidt samme måde, men altså vi er ikke i lige så god form som dem endnu (FC København, red), men det skal vi nok komme. Vi skal bare blive ved med at arbejde, jeg synes vi kæmpede godt igennem hele kampen.

Hvilken følelse stod du med da kampen blev fløjtet af?

Det var fedt da kampen blev fløjtet af for det er meget fedt at komme op i den bedste række og få et point.

Hvad betyder det for holdet at I får point med hjem i dag på udebane mod FC København i jeres blot anden kamp i landets bedste U15-række?

Det betyder at vi får endnu mere gejst på holdet til næste kamp, vi ved at vi godt kan være med nu og vi kender niveauet.

Mads Henriksen vogtede buret for Lucas Lach, der var karantæneramt. Mads Henriksen stod for en klasseredning, da han med en hurtig reaktion fik afværget et mål til FC København og var altså i den grad med til at sikre 1-1.

Det var din første kamp for U15-holdet i dag, hvordan synes du det gik?

– Til tider blev vi presset ret meget i bund, men vi fik også sat nogen ret gode kontraer op, synes jeg.

Andreas Schou Holm:

Hvordan oplever du kampen i dag?

– En hård og lærerig kamp efter vi bliver presset i nogen perioder, men vi har også nogen gode perioder.

– Det betyder at vi får tro på tingene, især når vi spiller mod de store det er ikke noget vi rigtig har prøvet før, så nu får vi rigtig troen på det.

Er der nogen ting I lykkes specielt godt med i dag?

– Vi får ikke nogen gule eller røde kort, selvom vi går til den og så spiller vi ikke med så stor risiko, som vi gjorde mod Lyngby i den første kamp for det kom til at bide os selv i røven for der taber vi.

Cheftræner Marcus Uglebjerg

Hvad tænker du om kampforløbet og resultatet?

– Vi startede meget nervøst ud, det kunne man også se. Vi skal lige vænne os til tempoet og niveauet. Tingene de går bare stærkere og hurtigere, men vi åd os stille og roligt ind i kampen og det bliver faktisk pæn fodbold vi spiller.

– Der var flere situationer hvor vi havde rigtig godt opspil og vi er gode til at lave støttebevægelser for hinanden og løbe for hinanden, så det bliver faktisk rigtig pænt i løbet af første halvleg. Vi spiller god fodbold og spiller os frem til flere chancer, der godt kunne have givet mål.

– Så kommer vi ud til anden halvleg og starter igen nervøst ud og er dårlige til at få skubbet op i forsvarskæden og dårlige til at lægge os tæt på modstanderen og se ender det jo desværre med at de scorer to minutter inde i anden halvleg.

– Men igen, kæmpe ros til drengene for de kæmper og de løber og det resulter så også med at vi får scoret til 1-1 og har flere muligheder for at komme foran 2-1, men de sidste fem minutter er vi trykket helt i bund. Det er hårdt og de har løbet igennem hele kampen, men vi får heldigvis reddet den hjem og får 1-1.

– Det giver virkelig tro på tingene at vi kan få et point med hjem. Det betyder rigtig meget for nu måler vi os med de bedste i Danmark, når vi kan gå ud og tage point og faktisk har flere muligheder for at score til 2-1 og vinde kampen.

– Også det vigtigste, vi taber ikke to kampe i træk. Det er den vindermentalitet vi har fået bygget op omkring holdet. Det er vinderkultur. Hvis vi taber en kamp, så taber vi bare ikke den næste. Det kan du også se i dag, de løber de ekstra meter.

Vi glæder os til at følge FCH U15 i løbet af efteråret.

Stor tak til Cheftræner Markus Uglebjerg og Træner Morten Mondus Olsen for at tage i mod os med åbne arme.

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.