Select Page

Sådan annoncerede Helsingørs stadionspeaker kampstarten mellem FC Helsingør og Helsingborg IF.

Mandag aften skulle have været en ganske almindelig træningskamp mellem Helsingborgs og Helsingørs fineste mandskaber.

Men sådan blev det ikke.

Et hurtigt kik ned over de seneste års møder mellem FC Helsingør og Helsingborgs IF viste nemlig hurtigt, at der faktisk er blevet spillet træningskampe 2 år i træk mellem byerne.

Årets kamp – altså den 3. i streg – var dette år sat på en fantastisk sommeraften i juli måned.

FC Helsingør, Fanklubben og Helsingørs Kommune havde indbydt Helsingborg og alle hendes fans til en dyst om Øresundspokalen.

Et hundredetals fans fra begge byer startede eftermiddagen med fælles samling på Axeltorv, hvorfra de i fælles flok marcherede til Helsingør stadion. Der blev sunget i fællesskab på begge klubbers fansange.

Da fans og godtfolk havde samlet sig på stadion, var kulissen sat til en fantastisk aften i fodboldens og broderskabets tegn.

Den nye pokal stod klar da holdene løb på banen til hver deres traditionelle indløbssang. Af de fremmødte fans var vel cirka halvdelen fra hver by.

Da kampen blev fløjtet i gang, blev det hurtigt klart, at 700 dedikerede fans i venskabelig samklang, kan synge bedre, højere og smukkere end 3500 til en Superligakamp i Jylland.

Kampen var kommet i stand kun en uge forinden, og da klubberne allerede havde planlagt deres setup på det tidspunkt, var kampen præget af mange udskiftninger, men også af ganske underholdende og velspillet fodbold.

Under kampen hørtes den for begge byer helt nye kampsang “Helsingør-Helsingborg” fra CEMENTEN.

Overfor på den gamle trætribune havde et hold Helsingborgfans taget plads blandt de faste helsingoranere. Dette “hold” gav den helt rigtige modklang og en stadion-stemning som man kun forbinder med rigtige lokal-derby.

FC Helsingør bragte sig foran i første halvleg, og Helsingborgs IF udlignede i anden, i en kamp, som vel bedst kan beskrives som trænernes kamp.

Et væld af udskiftninger og skiftende formationer. Men alt i alt ganske underholdende og velspillet fodboldkamp.

Stadionspeakeren annoncerede hele kampen igennem, i bedste Superliga-stil, når blev scoret i andre kampe med relevans for de to holds forberedelser, som spilledes på samme tidspunkt.

De to hold matchede hinanden på niveau, og kan ganske givet få meget ud af at møde hinanden noget oftere. Det er jo trods alt en international pokal vi nu taler om.

Da der var tale om en pokal-kamp, var det på forhånd aftalt, at man ville gå direkte på straffespark i tilfælde af uafgjort.

Og da det således stod 1-1 efter ordinær spilletid, måtte den kvindelige dommer, der til alles enighed havde dømt en fantastisk og fejlfri kamp, fløjte til straffesparks turnering.

Hvilken mere passende afslutning kunne tænkes til den første dyst om Øresundspokalen?

Det gav “Kampen om Öresund” lidt mere “umff”, end havde det bare blevet en sejr til en byerne efter de almindelige 90 minutter.

De godt 4000 seere, der fulgte kampen via en virkelig gennemført, velfilmet og velproduceret live-streaming, kunne således se de to hold tage stilling i midterfeltet.

Pokalen blev placeret på prikken i midtercirklen mellem de to mandskaber, og straffen kunne således gå igang.

FC Helsingør trak det længste strå, efter Lukas Jensen pillede Filip Sjöbergs spark. Da Helsingør satte 5 ud af 5 straffespark ind i den skånske kasse, var sejren hjemme til Kronborgs drenge. Det kunne Landsholdet lære noget af!

Helsingørs fungerende Borgmester Henrik Møller kunne herefter overrække den nyinstiftede pokal til FC Helsingørs mandskab, som således går over i historien som de første vindere af kampen om Øresund.

Derudover overrakte Borgmesteren også en FCH-fodbold til Helsingborgs cheftræner, stab og mandskab, som venskabeligt tegn på, at nu er bolden på deres “banehalvdel”.

Øresundspokalen blev således indstiftet, der blev spillet god fodbold og venskabet mellem vore to broderbyer fik en ny dimension.

Det var da også en helt fornøjelig Helsingborg træner, der – trods nederlaget – er helt med på at Øresundspokalen er kommet for at blive. Og at man nu møder hinanden mere regulært og officielt:

– Vi fik en bold med hjem, som så betyder at vi skal stå for næste returmøde, og det er en udfordring vi gerne tager op, udtalte HIF’s cheftræner Per-Ola Ljung til HIF’s Youtube-kanal.

– Vældigt positivt at kunne anvende denne kamp og dette samarbejde i vores fremtidige forberedelser.

Også den helsingoranske cheftræner Christian Lønstrup var fornøjet med kampen, og med den nye og nyvundne pokal. Han var dog ikke helt tilfreds med, at den ordinære spilletid endte 1-1:

– Vi forærer et mål væk igen i dag. Det er første gang, vi er lidt uopmærksomme, men sådan er det på det her niveau, udtalte cheftræneren til Frederiksborg Dagblad, og sagde endvidere:

– Vi kan godt lide at skrive historie, og nu har vi en pokal helt ind til næste år.

De flere hundrede fans på lægterne forlod stadion i en stemning, der må gøre de fleste derby-byer misundelige.

Man skulle lede længe og forgæves efter en eneste, der ikke havde haft en hyggelig, forbroderlig og smuk aften på Helsingør Stadion.

Der er næsten alt for lang tid til næste sommer.

I gamle dage var der en traditionel julekamp mellem Helsingør og Helsingborg, hvem kunne ikke tænke sig en sådan igen? – på Olympia i Helsingborg!

jhs

foto: Claus Birch