AB – Når akademisk er sjovt!

Foto: Akademisk Boldklub

Af Morten Højer Mathiesen

Få styr på onsdagens modstander, nogle forskellige scenarier og de to træneres forventninger til kampen.

Onsdag d. 1. juli kl. 19.00 skal FC Helsingør atter i kamp. Denne gang på hjemmebane mod AB, eller Akademisk Boldklub Gladsaxe, som det fulde navn lyder.

Og kampene falder tæt i øjeblikket, hvilket denne optaktsskribent også mærker – så bær over med mig, hvis vi skruer lidt ned for historien og bliver mere fokuserede på spændingen i oprykningskapløbet. Det snerper til.

Efter først sejren i Brabrand og derefter lørdagens glimrende kamp mod Thisted på stadion er FCH tilbage på vinderkurs, og spillet tilbage på niveau med det vi blev forkælede med i efteråret. AB kommer også med et par friske sejre, og ingen nederlag i slutspillet indtil videre.

Vinder FCH onsdag aften er der to scenarier:

  1. Aarhus Fremad vinder samtidig i Hellerup mod HIK – FCH har i så fald 2 point forspring med til Jammerbugten og den sidste kamp på lørdag.
  2. Aarhus Fremad vinder IKKE i Hellerup – FCH har i så fald sikret sig oprykning til Nordic Bet Ligaen!!!

Spiller FCH uafgjort vil vi i værste fald være a point med Aarhus Fremad, men med en væsentligt bedre målscore. Spiller Fremad ligeledes uafgjort er forspringet 2 point og taber Aarhus Fremad så er forspringet 3 point og en markant bedre målscore – og dermed sandsynligvis nok til oprykning.

Vi beskæftiger os IKKE med muligheden for at FCH taber.

Hvem er AB?

Klubben er stiftet i 1889 som en fusion mellem (nu bliver det langhåret) Fredericia Studenternes Kricketklub og Polyteknisk Boldklub. I begyndelsen optog man alene medlemmer, der havde bestået en adgangsgivende eksamen til enten universitet eller Polyteknisk Læreanstalt. Med mindre velkvalificerede spillere med potentiale – men uden eksamen –   blev indstillet til bestyrelsen, som så kunne optage dem ved enstemmighed.

Det lyder lidt støvet, men AB har fra starten og i takt med den almindelige demokratisering ALTID stået for offensiv og positiv fodbold – så Akademisk kan altså også være sjovt!

Klubben har holdt til flere steder. Helt i starten på de forskellige fælleder, men fra 1910 på Tagensvej og fra 1924 til 1965 på Nørre Allé. Herefter skete udflytningen til Bagsværd/Gladsaxe, hvor klubbens anlæg og hal ligger i Bagsværd, men hjemmekampene afvikles et pænt stykke derfra på Gladsaxe stadion.

AB er en af de store traditionsklubber i Danmark med 9 DM-titler (den sidste i 1967), 10 sølvmedaljer (1970) og 8 bronzemedaljer (både 1999 og 2000). I landspokalturneringen er det blevet til en enkelt triumf i 1999 og yderligere tre tabte finaler i 1956, 95 og 01. I slutningen af 60erne og starten af 70erne blev det til en del optrædener i de europæiske turneringer.

Frem til midten af 70erne var AB konstant en del af toppen i dansk fodbold. Så fulgte en periode i den næstbedste række og efter det én i den tredjebedste. AB havde som så mange andre af de gamle klubber svært ved at fastholde positionen efter indførslen af betalt fodbold i Danmark.

En ny kerne af spillere og lidt kapital fik dog AB tilbage på højeste niveau i Superligaen i 1996. Herfra blev det til 8 sæsoner med 2 gange bronze og en pokaltitel som højdepunkter. Fra 2004 var det 11 sæsoner i 1. division og pt. er det 3. sæson i træk i 2. division.

Klubben har haft en lang række af fremragende spillere, som også har begået sig på såvel landsholdet som i udenlandske klubber. Den største er nok stadig Knud Lundberg, landsholdsspiller i såvel fodbold som i håndbold og basketball – og senere en fremragende sportsjournalist. Lidt senere husker jeg bl.a. Kresten Bjerre og Benny Nielsen og fra det sidste storhold Jan Hoffmann, Peter Løvenkrands, Abdul Sule, René Henriksen og Stephan Andersen.

AB 2019/20

AB har spillet grundspillet i vest kredsen, og kan nu nyde at Helsingør er den længste away tur i slutspillet.

Aktuelt ligger AB nummer 4 med 35 point for 21 kampe. 19 point i 10 udekampe er dog ret pænt, og med en målscore på 44-33 har kun FCH scoret flere mål. Til gengæld er AB det hold i oprykningsspillet, der er scoret flest mål mod! Det understøtter jo meget godt klubbens filosofi om underholdende fodbold – og det med et særdeles ungt hold.

Adskillige spillere på holdet kan finde vejen til målet. Topscorer er Sylvester Seeger-Hansen med 10 træffere. Hele 3 spillere har scoret 6, nemlig notorisk farlige Nichlas Rohde samt Marcus Hørbye og Yonas Nielsen.

Cheftræner Patrick Birck Braune under træningspas (Foto: Akademisk Boldklub).

Hvad siger Patrick Birch Braune, Cheftræner AB?

Patrick der er vokset op i AB, og har trænet alt fra U11 til divison (minus U13) glæder sig til kampen. På spørgsmålet om motivation, mener han, at når man har valgt at spille fodbold på dette niveau og bruge tiden på det; ”så må glæden ved fodbold være nok” – og så glæder både spillere og træner sig til at besøge det nye stadion og måle sig mod rækkens tophold.

Træneren konstaterer at, ”der er kampe hele tiden i øjeblikket”, så han er ikke helt i mål med forberedelserne til onsdag. Det handler jo også meget om at holde holdet friskt og klart til hver gang. Noget der indtil videre er lykkedes godt i slutspillet, hvor de sidste 2 kampe er vundet efter uafgjort i de to første.

Han godkender sæsonen, hvor et meget ungt hold har vundet flotte kampe, men i sagens natur også har fået et par dumme nederlag. Sejren i pokalturneringen over FCH, mener Patrick har været dyr, da flere nederlag har ligget før og efter netop pokalkampe mod Viborg og Esbjerg. Viborg blev overraskende slået i 3. runde, før et knebent 1-2 nederlag til Esbjerg blev endestation i runden efter. Flot, men måske også medvirkende til nogle pointtab i divisionen, da både fokus og kræfter blev brugt på de ”store” kampe.

Sidste weekend mod Vanløse manglede holdet 5 spillere, der var til studenterfest. Alle skulle dog være tilbage og klar til onsdag!

Hvad siger Morten Eskesen?

Cementen talte med en tilfreds og forventningsfuld cheftræner.

Tilfreds med både spil og resultater i de sidste to kampe, hvor navnlig kampen i lørdags lignede det vi har set tidligere på sæsonen. Forventningsfuld fordi vi skal ind og fortsætte i den stil, og med sejre i de sidste kampe sikre oprykningen til Nordic Bet ligaen.

Morten siger at rigtig mange ting er gået i den rigtige retning, og at han ser rytmen og skarpheden er tilbage på plads. Han var glad for at kunne skifte lidt i weekenden, hvor TK fik pause og en række spillere blev taget relativt tidligt ud. Også her har træneren fokus på at holde holdet friskt og på at de enkelte spillere ikke bruger flere kræfter end nødvendigt.

Målet onsdag er naturligvis en sejr. Morten Eskesen fokuserer ikke så meget på modstanderen, men mere på vores eget spil og kvaliteter. ”Vi skal gå ind og sætte os på det, tage fat i kampen og sikre 3 point på vores vilkår”. ”Vi har virkelig skabt mange chancer igen i de sidste kampe, og det skal vi fortsætte med”.

Selvtilliden er tilbage i top hos både hold og stab, og det er tydeligt at spillerne også selv kan føle, at niveauet er tilbage på plads.

Til kampen håber Morten at både Carl Lange og Anders Holst er tilbage i truppen efter skader.

Kampens betydning kan ikke overvurderes – så igen er det alle mand på og rundt om stadion.

FORZA FC HELSINGØR

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke