Aarhus Fremad – Alternativ charmetrold i Smilets By

Foto: Aarhus Fremad/Trine

Af Morten Højer Mathiesen

Læs om modstanderen i lørdagens oprykningsbrag – før og nu, og se begge træneres forventninger til kampen.

Lørdag drager FCH til Riisvangen Stadion i det nordlige Aarhus for at spille oprykningsbrag mod Aarhus Fremad. To forskellige klubber og kulturer, men også klubber med egne værdier og ambitioner – samt en forholdsvis kort historik i landets bedste række.

Kampen bliver med 300 tilskuere + aktører, presse og sponsorer – i alt de 500 tilladte. Normalt er kapaciteten 5000, men der kæmpes i disse dage med at opstille stole rundt omkring, så man kan opfylde kravene om at alle skal sidde ned, så 500 er sikkert nok med de strenge retningslinjer, der skal overholdes.

Aarhus Fremad er kendt for dedikerede fans, så muligheden for den rigtige kampstemning burde være til stede…….

Klubben har en fantastisk evne til at tiltrække studerende, som kommer til byen udefra og nogle af de eliteungdomsspillere, som ikke nødvendigvis havner direkte i fuldtids professionel fodbold ved overgangen til senior.

Resultatet er en unik seniorafdeling med hold i toppen af både 2. division og Danmarksserien. Det ses ikke ofte, og i praksis betyder det en bred trup med høj kvalitet på 30+ spillere.

Aarhus Fremad har bragt sig foran og måltavlen opdateres på god gammeldags manér (Foto: Aarhus Fremad/Trine).

Farverig historie

Aarhus Fremad er stiftet tilbage i 1897, mens en selvstændig fodboldafdeling kom på banen i 1947. Historien har budt på op- og nedture, med et absolut lavpunkt i 1973 hvor der var 9 medlemmer!

Heldigvis kom en ny træner, Børge Toft, til året efter. Han tiltrak både spillere og sponsorer og fik startet en positiv udvikling. Fra 1984 gik det pludselig stærkt. De næste 13 år bød på 9 oprykninger.

I 87 kom Kim Poulsen til som træner og Jan Hammerholt som formand. Allerede året efter var Aarhus Fremad den første serie 3 klub med sponsorbiler til spillerne – noget som selv Tipsbladet måtte skrive om.

I 1995 rykkede klubben for første gang op i 2. division og to halvsæsoner senere var man klar til næstbedste række.

11. juni 1997 sikredes oprykning til Superligaen, og allerede i debuten i juli mødte klubben AGF – og vandt 2-1 foran mere end 15.000 tilskuere. Sæsonen endte med en flot overlevelse på 10. pladsen. Allerede året efter gik turen dog ned igen. 11. pladsen lige under AGF var akkurat ikke nok til at blive i den bedste række.

Herefter forsøgte man sammen med Skovbakken at danne et Århus FC. Allerede efter et halvt år var Skovbakken ude igen. Der manglede ganske enkelt penge til projektet. Klubben fortsatte under ÅFC navnet frem til 2003. Her var man tæt på konkurs og tvangsnedrykning. Heldigvis blev dette afværget, og klubben gik tilbage til at spille under Aarhus Fremad navnet.

Klubben har siden haft de fleste sæsoner i 1.- eller 2. division. Undtaget en enkelt sæson i Danmarksserien 14/15. Siden da har den atter stået på 2. division.

Undervejs har en del profiler spillet i klubben. Bl.a. Bjørn Kristensen, Brian Priske, Tommy Bechmann og Frank Pingel. Glemmes skal heller ikke Søren Hermansen, som i Superligaen nåede at blive nr. 2 på topscorerlisten – kun overgået af Ebbe Sand.

En rigtig aarhusiansk ”underdog” der har vokset sig stor og stærk på egne vilkår. Noget som både lokalt og rundt om i landet har givet mange sympatisører.

Væk er de tidligere voldsomme økonomiske ambitioner. I dag er Aarhus Fremad dedikeret til stærke værdier og en målsætning om at ændre fodboldmiljøet i Danmark – på den positive måde. Både hos klub og fans er der dog masser af ambitioner. Klubben vil med det fine spillermateriale gerne en række op, og der er hos fangruppen dannet en forening, ”Fremad Folket” med det formål at få den første fanejede klub i Danmark. 2020 ambitionen er at rejse kr. 250.000 til at købe 1/3 af klubben.

Sæsonen 2019/20

Aarhus Fremad sluttede grundspillet som rimeligt suverænt førerhold i Vest. Godt nok 6 point efter FCH i Øst, men med 38 point og en målscore på 33-10 i blot 17 kampe, så afkræver det respekt.

Efter 1. runde i oprykningsspillet er det med ét point mere og dermed kun 5 point op til netop FCH og den enlige oprykningsplads. Klubben har lukket klart færrest mål ind i 2. division og er delt med Brabrand det 3. meste scorende hold lige nu. Kun overgået af FCH og AB.

Vi må forvente et hold, der i den grad vil gå efter de 3 point – båret af et stærkt kollektiv og en stor selvtillid, efter resultater som har overrasket mange.

Når jeg kigger på truppen, vil jeg dog fremhæve målmanden Elias Rafn Olafsson. En ung Islandsk lejesvend fra FCM som mange eksperter fremhæver som en keeper, der kan komme rigtig langt. Og så holdets topscorer Christian Nissen, som med 13 mål også toppede scoringslisten i grundspillet i Vest.

Hvad sige Aarhus Fremad træneren om lørdagens kamp og oprykningsduellen?

Vi har talt med cheftræner Morten Dahm Kjærgaard om lørdagens kamp. Morten overtog pladsen i januar fra Morten Mølkjær, som blev købt fri af Kolding IF fra Nordic Bet Ligaen. Dermed har han haft en 5 måneder lang optakt med kun én kamp før genstarten sidste weekend, og endda en længere hjemsendelses periode. Lidt surrealistisk ifølge træneren selv, men så meget desto bedre at være i gang igen.

Det uafgjorte resultat i Vanløse sidste søndag vækker blandede følelser. Den sene udligning på straffe var jo dejlig, men Morten mener at de baseret på spil og chancer havde fortjent en sejr. Dermed er indsatsen også godkendt. Med en uge mere til teknisk og taktisk finpudsning, ser han nu sammen med truppen og hele klubben frem til kampen med stor forventning.

”Det er en kamp, hvor vi har alt at vinde. Hvis vi spiller uafgjort eller taber, går verden ikke under, men det er en stor chance for at åbne oprykningskampen op for alvor”. Derfor skal vi ifølge Morten heller ikke forvente, at de bare vil prøve at gøre FCH dårligere. ”Vi kommer til at komme med alt det vi har for at spille med, og for at udfordre FCH og få sejren”, siger han.

Træneren understreger at han ser FCH som store favoritter, baseret på spillerne i truppen og resultaterne i sæsonen. For hans eget hold vil det under alle omstændigheder være en stor, lærerig og vigtig oplevelse uanset udfaldet.

Morten siger, at det er den slags kampe; hvor der for alvor er noget på spil, som virkelig betyder noget for både klub, træner og spillere. Et højdepunkt som man ikke rammer hver sæson, så han glæder sig. Til sidst understreger han også, at de er meget glade for at der er mulighed for tilskuere på stadion. Det gør bare en forskel og skærper spillerne, at der er nogle at vise sig frem for, og få direkte respons fra.

Hvad siger Morten Eskesen om lørdagens kamp?

Eskesen kalder uden den uden tøven ”for den vigtigste enkelt kamp i sæsonen”, og fortsætter: ” Vi kan tage et kæmpe skridt mod oprykningen med en sejr på lørdag”.

Han siger også, at det er den første kamp i sæsonen, der ikke nødvendigvis skal vindes for at være en succes. For første gang kan en uafgjort også være et ganske brugbart resultat. 8 point forspring med 4 kampe er jo et drømmescenarie, som en sejr giver – men 5 point og 4 kampe er heller ikke helt ringe.

Ellers glæder holdet sig til at revanchere nederlaget mod Middelfart. Træneren ved ikke rigtig hvor meget en favoritrolle kan tildeles i den slags kampe – de har ofte deres helt eget liv, når der er så meget på spil. Men Aarhus Fremad er dels meget stærke hjemme og har 2. divisions bedste defensiv, hvor FCH har den suverænt bedste offensiv, ”så det bliver spændende at se hvor godt vi kan nedbryde den, og hvor gode de vil være til at holde os fra chancer”.

Ifølge Eskesen har denne uges træning været særdeles god for holdet. Nu er det niveau, der spilles til under træningen, på højde med niveauet før Corona nedlukningen – og det var det af naturlige årsager ikke i sidste uge. Og selvtilliden er stadig helt i top. Nederlaget i søndags var trods alt kun det andet på 9 måneder.

Så lørdag i Riisvangen er forventningen at FCH er tilbage på det høje niveau, vi har set store dele af sæsonen.

Hvordan følger DU kampen?

Udover Ekstrabladet Sport, så tilbydes der storskærms arrangement på Værftets Madmarked – og ellers har Cementen sendt alle mand til Aarhus og dækker live – både lidt før, under og efter kampen.

Så der er ingen undskyldning for ikke at følge med og støtte op om holdet på lørdag – FORZA FCH

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke