B93 – Der var engang…

Foto: www.sportsfoto.clausbirch.dk

Af Morten Højer Mathiesen

Læs optakten og bliv meget klogere på lørdagens modstander. Se hvad cheftræner Thomas Nørgaard mener om FCH, kampen på lørdag og ambitionerne for foråret.

Boldklubben af 1893 er lørdagens modstander for FC Helsingør i 2. division øst.

Der var engang, da B93 var en del af den altdominerende kvintet i dansk fodbold, sammen med KB, AB, Frem og B1903 – men det er længe siden. 7 mesterskaber og en enkelt sejr i landspokalturneringen er det blevet til, men sidste mesterskab daterer sig tilbage til sæsonen 1945/46. Pokaltriumfen blev hevet i land i 1982, hvor B1903 blev besejret efter 1-0 i en omkamp efter den første sluttede 3-3.

B93 holder stadig i dag til på Østerbro. Hjemmebanen er Østerbro Stadion med plads til 4400 tilskuere, heraf 1200 siddende. Banen har altid ligget i skyggen af først den gamle Københavns Idrætspark, og siden den nuværende Telia Parken. Klubben selv flyttede fra området omkring Fælledparken til Svanemølleanlægget bag Østre Gasværk i 1994, hvor klubben har fremragende faciliteter både hvad angår baner og klubhus.

B93 har stort set altid været en del af divisionerne, og var sidst i landets bedste række (Superligaen) i sæsonen 1998/99. Her sluttede klubben klart sidst med kun 12 point, og formåede også at opnå de laveste tilskuertal i Superligaens historie – hvis man ser bort fra den sidste Corona-virus ramte runde i weekenden. Til hjemmekampen mod Viborg FF (0-5) 20. maj 1999 mødte 180 tilskuere op. Som jeg husker det, var der et af formiddagsbladene, som gik rundt og fik navnene på alle fremmødte tilskuere og trykte den komplette liste i referatet fra kampen!

I 2002 var klubben tæt på konkurs men blev reddet af Preben Elkjær og IT-millionæren Thomas Olsen. Elkjær var dog ret hurtigt ude igen, men heldigvis kom B93 igennem krisen med skindet på næsen.

I dag har B93 en ret god fangruppe, som støtter holdet såvel ude som hjemme. Klubben har altid været kendt for en både stor som dygtig ungdomsafdeling, og i nyere tid er bl.a. Mathias ”Zanka” Jørgensen, Jores Okore og Baskim Kadrii blevet uddannet i B93-skolen. Det gælder i øvrigt også klubbens nuværende Sportsdirektør Patrick Mtiliga, der som ganske ung blev skibet til Feynoord i Holland og havde en fin karriere i udlandet og FC Nordsjælland, med bl.a. 6 A-landskampe.

 

FC Helsingør gæstede senest Østerbro Stadion den 28.august 2014, hvor det blev til en 4-0 sejr over B93 på tre mål af Martin Koch og et enkelt af Ricki Olsen. 275 tilskuere var på plads, heraf en hel del Helsingør-fans. FCH endte med at vinde 2.Division Øst og rykkede op i 1. Division (Foto: Claus Birch).

 

B93 anno 2019/2020 sæsonen

I sidste sæson endte klubben på en lidt skuffende 8. plads i oprykningsspillet. I denne sæson er de placeret på den forkerte side af stregen i forhold til slutspillet.

Efter en svag start på efterårs sæsonen, kom der bedre resultater mod slutningen, og den første forårskamp endte 1-1 mod Avarta i Espelunden. Resultatet er at B93 pt. er på 7. pladsen med 20 point for 17 kampe. Det er 4 point fra netop Avarta, som sidder på den 6. plads, der giver adgang til oprykningsslutspillet. Målscoren er 17-24. Defensivt er det passende til placeringen, men offensivt har kun Slagelse og Skovshoved scoret færre mål.

Kigger vi på spillernavnene så lægger man især mærke til den tidligere BK Frem spiller Christian Stokholm (anfører) som styrer forsvaret og den giftige angriber Daniel Stückler. Han er holdets topscorer med 7 mål, og kun en af to spillere der har scoret mere end 1 mål. Daniel var også kortvarigt i FC Helsingør i 17/18 sæsonen.

Cheftræner Thomas Nørgaard – ”Det er et projekt”

Vi har talt med cheftræner Thomas Nørgaard. En relativt ung træner, der tidligere har stået i spidsen for såvel Lyngby som AB, og som tidligere har trænet bl.a. Jonas Henriksen og Jeppe Kjær.

Thomas gør det helt klart, at B93 har en strategi, der primært går ud på at bruge spillere af egen avl, og at de derfor har 2. divisions yngste hold (måske i konkurrence med AB). Talentet er ifølge træneren stort, men som det ofte sker, når man har mange helt unge spillere – så bliver der også truffet nogle dårlige beslutninger på banen. I Avarta var der debut til 4 spillere, heraf 2 som stadig er U19. Så det er et løbende projekt at udvikle holdet, til at spille seniorfodbold på så højt niveau som muligt.

 

Thomas Nørgaard afløste Danny Jung på cheftrænerposten i vinterpausen (Foto: B.93).

 

Han fortæller videre, at det har været et par gode opstarts måneder, både trænings- og spillemæssigt, og heldigvis er man sluppet for skader.

Resultatet i Espelunden var ok, i en kamp hvor B93 kom bagud og sluttede med 10 mand. Det var også en stor ændring at gå fra alle træningskampe på gode kunstgræsbaner til en, for årstiden god men, tung græsbane i Rødovre. Han var stolt over, at de prøvede at spille god fodbold på en svær bane, og havde moral til at få udlignet og overleve i undertal.

Thomas Nørgaard er klar til at sætte alt ind på at nå oprykningsslutspillet, selvom det kan blive svært at hente 4 point over 5 kampe. Nedrykningsspillet med hele 5 nedrykkere, vil han meget gerne undvære.

Om FCH siger han, at det ubetinget er rækkens bedste hold – i virkeligheden et 1. divisionshold i 2. divisions forklædning. Han tilføjer dog: ”Der er før set større overraskelser i dansk fodbold, end at B93 besejrer FCH på lørdag”. Og målsætningen er bestemt at få point til tabellen.

På spørgsmålet om han helst vil spille kampen på græs på Østerbro Stadion eller kunstgræs i Gentofte siger han: ”Det er et tveægget sværd. Egentlig helst Østerbro hvor vores fans også helst vil være, men spillemæssigt hellere Gentofte”. Han vurderer at de, som FCH, er bedst på kunstgræs, hvor det er nemmere at få det hurtige spil til at flyde. Måske er FCH med deres rutine bedre til at omstille sig til vanskeligere forhold på tidligt forårsgræs?

Til sidst siger Thomas, at han glæder sig til kampen og til at byde såvel FCH-holdet, som klubbens fans velkommen.

 

Det vides pt. ikke om kampen bliver spillet på Østerbro eller i Gentofte – følg Cementen på Facebook, hvor vi opdater så snart, det bliver afgjort.

Lige meget hvor, lad os møde talstærkt op og give holdet maksimal opbakning – FORZA FCH!

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke