Barndomsklubben kalder ham for en komet – nu står han foran sit gennembrud i FC Helsingør. Mød Carl Lange

Af Martin Nesheim

Foto: Claus Birch (clausbirch.dk)

 

I løbet af 90 minutter har en teenager sørget for, at FC Helsingør´s fans har fået øjnene op for hans betydelige talent og store spilforståelse. Navnet er Carl Lange og Gjallarhornet møder talentet, som HIK kaldte for en komet, til en snak om karrieren, Aston Villa og det at være lidt for lille til FC København.

Carl Lange havde en stor andel i sejren over Lyngby forrige søndag, hvor han ud over en assist også bidrog med sin hurtighed og sikre boldomgang. Mere end en gang havde hans direkte modstander hænderne fulde i forsøget på at kunne følge med. Selvom holdet som helhed havde en god dag med den vikarierende cheftræner Marc Thevis i spidsen, var det fuldt fortjent, at det netop blev det nye offensive håb der blev Kampens Spiller.

– Det var en god start på det hele. Det var et skulderklap, de kunne se at man havde hjulpet holdet, siger 19-årige Carl Lange om kampen hvor han var med fra første fløjt.

Hvordan var det at starte inde og hvordan oplevede du samarbejdet med resten af holdet?

– Jeg følte at det gik godt. Jeg var lidt usikker inden kampen på hvordan det ville være, når man ikke har spillet så meget med dem som starter inde normalt, siger Carl der er positivt overrasket over, at holdkammeraterne var gode til at hjælpe og kommentere.

Tror du, at du er stamspiller fra nu af?

– Nej, det er svært at sige. Det er ihvertfald en begyndelse at starte inde i søndags, men der er jo mange kampe endnu og det er en lang sæson. Det skal man gøre sig fortjent til hver uge og det vil jeg kæmpe for.

I kampen mod Lyngby viste Carl også eksempler på hans forudseenhed og evne til at placere sig rigtigt, hvilket medvirkede til større bevægelighed og dynamik på midtbanen og i angrebet.

– Jeg har altid gerne ville fremstå som en fodboldspiller der var god til at forstå spillet, og som var fodboldklog. Tidligere i min karriere, da jeg ikke var så stor, skulle jeg være på forkant med de fleste situationer fortæller Carl der befinder sig bedst i venstre side af banen.

 

Holdsport og gode venner

Når man lytter til Carl er det tydeligt, at fodbolden fylder meget og altid har gjort det. De første fodboldstøvler blev slidt op i barndomsklubben HIK som han altid har spillet i på nær 2 år som teenager. Men hvorfor blev det fodbold og ikke en anden sport?

– Det kom meget naturligt til mig med en bold. Jeg var meget fysisk aktiv i min børnehave og spillede meget fodbold der. Jeg var hurtig, og det tror jeg passede meget godt til fodboldbanen, siger det 19-årige angrebstalent og fortsætter

– Da jeg begyndte til fodbold, fik jeg gode venner som jeg stadig er sammen med i dag. At det var en holdsport var medvirkende til, at jeg blev ved med at spille fodbold og ikke valgte en anden sportsgren.

 

For lille til FC København – retur til HIK

Carl var i et par år med i FC Københavns talentudviklingsprogram School of Excellence, men ved overgangen fra U-15 til U-17 kom beskeden om, at han ikke var stor nok og derfor skulle finde en anden klub. Han vendte tilbage til HIK og i 2017 fik han kontrakt med klubben for 1 år som dermed igen fik gavn af talentets hurtighed og spilforståelse.

– Carls udvikling har været eksplosiv, og han har virkelig slået igennem på eliteniveau. Det glæder os meget, at vi er lykkedes med at få en spiller igennem, som er vokset op i HIK. Vores spil i HIK lægger op til at vi kan have typer som Carl, der er god 1v1, har god fart mv., udtalte klubbens talentchef Per Frimann dengang til HIK’s hjemmeside under overskriften “HIK skriver med komet fra egne rækker”.

Om klubben i Hellerup siger Carl selv

– HIK er gode til talentudvikling, de giver de unge chancen. Hvis man er god nok skal man nok komme op på førsteholdet. Der er et godt miljø og gode mennesker omkring klubben.

Den korte kontraktperiode var starten på Carl Lange’s seniorkarriere som professionel fodboldspiller og særligt en kamp for HIK skiller sig ud. I DBU Pokalen spillede HIK hele 2 kampe imod Silkeborg IF. I omkampen fik Carl en fremtrædende rolle og viste for hele fodbolddanmark, at her var et usædvanligt talent som man skulle holde øje med.

Foto: Martin Nesheim

Prøvetrænede i engelsk fodbold

I december 2017 prøvetrænede Carl Lange hos Aston Villa i nogle dage. For Carl var formålet ikke at få en kontrakt, men derimod at blive testet og få nogle erfaringer

– Det var en stor oplevelse. Det er noget større end så mange klubber herhjemme, så det var fedt at prøve sig af imod nogle gode spillere i et større miljø.

Hvor vil du helst spille og hvad vil passe bedst til din spillestil?

– Drømmen er klart Premier League, men jeg ved ikke om det ville passe bedst til min spillestil. Det skulle nok mere være noget spansk eller hollandsk, hvor det er lidt mere teknisk præget og ikke så meget på fysikken. Det er ihvertfald der jeg vil se mig selv bedst, siger Carl om tankerne for fremtiden.

 

3 år i FC Helsingør

I sommeren 2018 indgik FC Helsingør en 3-årig kontrakt med den ny-udklækkede student og i den forbindelse udtalte Direktør Janus Kyhl til FC Helsingørs hjemmeside

– Carl er en utroligt spændende ung spiller, der trods sin unge alder allerede har bevist sig på flotteste vis for HIK. Han er en spiller som vi er overbevist om kan få et stort gennembrud hos os, når han først vænner sig til tempoet i en højere række. Han har hastigheden og potentialet til at komme op på højeste niveau, og vi har da også skrevet en tre-årig kontrakt med ham i forventningen om, at han er en spiller vi kan bygge op til en stamspiller.

Selv fortæller Carl til Gjallarhornet, at det for ham blandt andet handler om klubbens gode miljø og siger videre

– Det var et godt step for mig at tage et skridt ad gangen og komme fra 2. division og rykke til en 1. divisionsklub. Jeg har tidligere set hvordan FC Helsingør har udviklet spillere til at blive solgt og tage det næste skridt.

 

Ambitioner om et højere niveau

Det er tydeligt, at Carl har ambitioner med sin fodbold og fremtiden skal gerne give en karriere på et endnu højere niveau

– Om 5 år er jeg forhåbentligt i en større klub i en større liga. Min ambition er hele tiden, at sigte efter nogle højere niveauer og kunne leve af at spille fodbold. Sådan har det altid været, fortæller Carl, som ikke har gjort sig mange tanker omkring livet uden for fodbolden

– Hvis man gerne vil nå langt, så skal fodbolden prioriteres højt og det er det jeg gerne vil lige nu ihvertfald.

Derimod står det meget klart hvad Carl´s ambitioner på vegne af FC Helsingør er, da jeg spørger til hvor han tror at klubben er om 1 år.

– Forhåbentligt i Superligaen, det er da ihvertfald målet. Det er vores ambition og det skal det også være som nedrykker, slutter Carl Lange.

 

 

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke