BK Fremad Amager – Ubesejrede i Europa!

Foto: Fremad Amager Elite

Af Morten Højer Mathiesen

Onsdag aften gæster FC Helsingør Sundby Idrætspark, og holdet skal op mod det eneste ubesejrede danske hold i de europæiske turneringer!

Umiddelbart skal det nok ikke få os til at ryste af skræk, men det er en spændende modstander – læs meget mere om dem her.

Det bliver helt sikkert en svær kamp. Vi skal op mod et af rækkens mest scorende hold, og et hold som bl.a. har vundet både 4-0 og 6-0 hjemme allerede. Omvendt har de vundet i Køge og tabt i Fredericia, hvor vi vandt i Fredericia og tabte hjemme mod Køge.

Det kan tyde på, at Fremad Amager har et rigtig højt topniveau, men ikke nødvendigvis er helt stabile i præstationerne. Kampen kan få stor betydning omkring top 6 placeringerne, som begge klubber har ambitioner om at sætte sig på.

FCH kommer med en frisk hjemmesejr over Skive, mens Fremad Amager sidste weekend indkasserede et 1-3 nederlag ude mod topholdet Viborg.

BK Fremad Amager – en broget historie

Grundlagt i 1910 og hjemmehørende i Sundby Idrætspark siden 1922. Her er der plads til 7200 tilskuere med siddemuligheder for 2000.

To sølvmedaljer (1940 og 41), én bronzemedalje (47) og en tabt pokalfinale (72) viser at det er længe siden at Fremad rigtig var en del af toppen i dansk fodbold – og alligevel tror jeg mange tænker, at de altid har været et-eller-andet-sted-deroppe. Og det er ikke helt forkert.

Pokalfinalenederlaget til Vejle (0-2) betød samtidig adgang til Europacup for Pokalvindere i 72/73 sæsonen. Her trak klubben albanske KS Besa Kavajë – og efter 2 uafgjorte kampe røg Fremad ud på reglen om udebanemål. Til stor glæde for en del af klubbens fans, kan klubben stadig bryste sig af at være eneste ubesejrede danske hold i de europæiske turneringer!

87 sæsoner i de 3 bedste rækker er det blevet til, og selvom klubbens ene sæson i superligaen ligger helt tilbage i 1994-95, så er det også blevet til rigtig mange sæsoner i næstbedste række. I denne omgang siden 2016, med en fin 4. plads som resultat sidste sæson.

Klubben har haft 7 danske landsholdsspillere, samt 5 der har repræsenteret Færøerne – men blandt rækken af fine spillere vil mange nikke genkendende til; Frank Arnesen, Søren Lerby, Ivan Nielsen, Henrik Andersen, Peter Nielsen, Mads Junker og Rajko Lekic. Spillere der alle spillede i Fremad Amager og blev landsholdsspillere senere i karrieren.

Siden indførslen af betalt fodbold har klubben også gennemgået en række konkurser. Den seneste i 2008, hvor de indgik i FC Amager med Kløvermarken FB og Amager FF. Det kostede en tur helt ned i Københavnsserien, men klubben kæmpede sig relativt hurtigt tilbage til divisions niveau.

I 2018 blev klubben købt af et monegaskisk investorkonsortium, og holdet ledes nu af den svensk-bosniske manager Azrudin Valentic. Konsortiet har meldt ud, at der over de næste år bliver investeret et pænt tocifret millionbeløb i udviklingen af klubben. Målene er primært oprykning til superligaen samt etablering af en platform til udvikling af unge spillere. Dem er der rigtig mange af i truppen nu, og hele 10 nationaliteter er repræsenteret.

BK Fremad Amager – Dagsformen

Sæsonen blev indledt med brask og bram. 6-0 hjemme over Vendsyssel gav genlyd i rækken, og viste at holdet kunne fortsætte de gode takter fra afslutningen af sidste sæson. Siden er det blevet til 3 sejre. 4-0 hjemme over Hvidovre samt 3-0 i Køge og 2-0 i Skive. Dertil 3 nederlag; 2-3 hjemme mod Esbjerg, 1-3 i Fredericia og senest 1-3 i Viborg.

Holdet har altså scoret i alle kampe og med 19-9 i målscore har de ikke fået nok bonus nok i form af point. Med 12 point er holdet helt nede på 7. pladsen, men der er kun 3 op til 2. pladsen og vinder Fremad onsdag aften, så overhaler de FCH på en bedre målscore. Omvendt kan de ikke rigtig tåle at tabe, da de så bliver hægtet lidt af i kampen om pladserne til oprykningsspillet.

Holdet er også stadig med i pokalturneringen, hvor det senest blev til 3-0 over Holbæk.

Truppen har mange ganske unge spillere, men også en god modvægt af erfaring. Blandt profilerne vil mange nikke genkendende til Pierre Larsen (4 mål), som vi jo selv har haft stor glæde af, og andre rutinerede kræfter som Kristoffer Munksgaard (allerede 5 mål), Kasper Fisker (hentet fra Brøndby) og Reda Rabei. Af de unge er Lukas Engel allerede langt fremme og den ghanesiske midtbanespiller Emmanuel Toku (4 mål), samt den bare 18-årige Olakunle Olusegun.

Et særdeles offensivt mandskab, og et med mange våben.

Vi kan være helt sikre på at Fremad vil én vej – fremad.

Hvad kan vi forvente?

Fremad Amager ser Sundby Idrætspark som en fæstning ingen skal indtage, så forventningen her er klart en sejr.

Morten Eskesen har allerede meddelt at holdet fokuserer på en kamp ad gangen, og på at vinde dem alle. Morten skelner ikke så meget mellem svære/nemme kampe. Det er rækken alt for tæt til, så ambitionen onsdag er igen sejr.

Sebastian Czajkowski udfordrer Vendsyssels målmand. Angriberen har været ude en måneds tid, måske vi ser ham i Sundby Idrætspark igen? (FotoCementen).

Cementen siger!

Når vi kan vinde i Fredericia, kan vi naturligvis også vinde i Sundby.

I de sidste par kampe har vi undgået de store personlige fejl, og det bliver også nøglen onsdag aften. Vi skal have dæmmet op for Fremads formidable offensiv, og samtidig finde kræfter til at sætte vores eget spil. Hjemmeholdet ser lidt sårbart ud på gode kontraløb, så det kan give gode muligheder.

Cementen tror at vi får point med hjem!

Desværre er det endnu en kamp uden billetter til udeholdets fans, så Cementen tilbyder igen live update på vores Facebook, hvor kommentarer og spørgsmål som altid er velkomne.

FORZA FC HELSINGØR!

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke