Danny Jung – Ny cheftræner for FCH U19

Foto: Cementen

Af Dennis Hynnecke

FCH U19 har fået nyt trænerteam. Danny Jung er kommet til som ny cheftræner og udgør sammen med Jacob Wedell den nye trænerduo. En kombination af nyt blod og lokalt fodboldkendskab.

Jacob Wedell med bl.a. sin fortid i Helsingør IF og 79 kampe for FC Helsingør, tilbage i Elite 3000-dagene, og altså Danny Jung, som senest stod i spidsen for hans hjerteklub B93 som cheftræner i 2. Division frem til sidste vinterpause.

En klub, hvor han har fået sin fodboldopdragelse og sidenhen fik sin seniordebut. Han har spillet for klubbens 1. hold i flere omgange og har derudover 93 Superligakampe på CV´et for hhv. Herfølge Boldklub og Vejle Boldklub. Den nytiltrådte U19-cheftræner har en fortid i DBU, hvor han igennem ti år var landstræner på pigesiden, samt assistenttræner på A-landsholdet for kvinder.

Cementen lagde vejen forbi en U19-træning i starten af august for at tage en snak med den nye cheftræner.

Du har selvfølgelig gjort dit forarbejde og nu været i gang nogen uger. Hvad er sådan dit indtryk af det her oppe i Helsingør?

 – Det er godt. Først og fremmest de mennesker, jeg har mødt, er rigtig gode og passioneret med det som de har gang i.

 – Heldigvis rykkede 1. holdet op i 1. Division. Det tror jeg kommer til at betyde meget, også ned ad. På den måde er der også noget, at stile efter for de her spillere, som vi har med at gøre.

 – Det er først og fremmest lige noget, jeg skal vænne mig til. Jeg ikke er på toppen af kransekagen, men er i laget under, som skal levere noget til det fremtidige 1. hold. Jeg har godt nok arbejdet med mange unge mennesker i min 10 år i DBU, som landstræner på diverse ungdomslandshold og assistent på A-landsholdet, begge på pigesiden.

 – Og også unge mennesker i B93, da jeg var træner der. Det var en stor del af hverdagen med den her transitionsfase fra ungdomsspiller til senior. Det har jeg haft en masse med at gøre i min egenskab som cheftræner for 1.holdet i B93 fordi vi brugte mange, og de bruger mange, unge spillere i B93. Så på den måde er det ikke nyt for mig. Men det er nyt for mig, at have ansvaret for laget under 1.holdet.

Du kommer jo lige fra B93 som divisionstræner, du var blandt andet herop og have en lang aften i efteråret.

 – Jo, den var meget lang. Eller meget kort, så var det slut.

Forskellen på at være divisionstræner og talenttræner

Er der nogen forskel på at være divisionstræner og så være talenttræner i din tilgang til det? Hvad er de mest markante forskelle?

Jeg vil sige, generelt er der forskel på at være divisionstræner og talenttræner. Som divisionstræner, der lige meget hvad, der kigger man altså på resultater først og fremmest. Jeg synes B93 er en god klub, som på den måde ikke er så snæversynet og kun kigger på resultater. De kigger også meget til talentudvikling, så lige for mit vedkommende er springet ikke så stort fordi jeg er vant til at indtænke unge mennesker i divisionsregi.

Er det mere elitært på et talentakademi end da du cheftræner for B93 i 2. Division?

 – Nej, det er det ikke, men det er også på grund af at B93 tager det på den måde, de gør. B93 de VIL gerne have en elitær tilgang til divisionsfodbolden.

Hvordan kan det være, du har skiftet 2. Division ud med jobbet som talenttræner?

Så længe det er elitært, så er jeg med. Det kan være piger eller det kan være voksne mennesker. Det kan være i den her transitionsfase, så længe det er elitært. Jeg tror ikke, jeg egner mig til at være breddetræner.

En klub med elleve moderklubber

Har du fået et billede af, hvordan FC Helsingør er bygget op som klub med 11 moderklubber og en lang række samarbejdsklubber?

 – Ja, jeg er blevet fortalt det. Men det er klart, at man skal også mærke det ude i hverdagen og der er jeg ikke kommet endnu rigtigt.

 – Lige nu kører vi ligesom på en sommerplan omkring træning, men allerede i næste uge, går vi i gang med den plan, der er for resten af året med træningstider om eftermiddagen. Jeg skal ligesom se det fungere i den virkelige verden med moderklubberne og samarbejdsklubberne. Det bliver meget sjovt at se. Der er i hvert fald mange interessenter og meget man skal tage hensyn til, men det bliver spændende.

Træner Jacob Wedell gennemgår taktik med en U19-spiller (Foto: Cementen).

I har spillet nogen træningskampe og haft jeres træningspas. Er du begyndt sådan at få et umiddelbart indtryk af den her U19-trup?

 – Ja, det er jeg. Det er klart, at lige til at starte med, så var min referenceramme 2. divisionsspillere. Altså de unge spillere inde i B93, og hvis jeg sammenligner lidt med dem, så er der sgu meget godt niveau, det må jeg sige.

 – Det bedste er, at de vil det og de tager det seriøst. Men det er også noget, jeg har sagt til dem fra start, så længe I gør jeg umage, så er alt fint herfra.

 – Jeg er lidt ligeglad med, at vi vinder 3-0, hvis vi ikke har gjort os umage. Omvendt, så kan jeg godt acceptere et nederlag, som vi havde i en træningskamp mod Roskilde, hvor vi egentlig gør mange ting rigtigt med de nye ting, vi lige har implementeret.

Spillestil – En rød tråd på de respektive hold i klubben?

Er der en eller anden rød tråd af en spillestil, som ligesom går ned igennem årgangene? Nogen elementer, du skal have ind under huden og som du skal implementere på holdet?

 – Ja, men der er helt klart et større skel her, er min fornemmelse. Fra 1.holdet og ned til talentsektoren, og det er blandt andet det skel, jeg skal være med til at nedbryde lidt.  Sådan så den der dør, der står lidt på klem, bliver lidt større.

 – Som du er inde på, så fornemmer jeg, at der i ungdomsregi er en rimelig beskrevet spillestil og en måde at gøre tingene på, som jeg selvfølgelig skal indordne mig på, men selvfølgelig også komme med input til med forskellige nuancer fordi spillestil jo aldrig helt er fastlåst. Det er sådan en organisk størrelse, så jeg er ikke helt sikker på, hvor meget vi er i sync med 1. holdets spillestil.

 – I den ideelle klub og den ideelle verden, der er der jo én måde at spille på. Et udtryk man vil have, nogen forskellige principper og prioriteter i de forskellige faser af spillet, som er ens hele vejen ned. Det fornemmer jeg, der er i ungdomssektoren, men jeg ved ikke, i hvor høj grad den er kompatibel med 1. holdet. Det skal jeg lige finde ud af.

Man kan vel også sige, at qua det faktum at 1. holdet har haft en helt anden mission, der hed oprykning til 1. Division i første hug, så har det måske ikke helt handlet om at holde en specifik linje?

 – Ja, men sådan bør det ikke være, for situationen er præcis den samme nu.

 – 1. Division, shit. Vi skal godt fra start. Det er kun sejr, der tæller. Og det er det. Det er kun sejr, der tæller. Men hvis jeg skal udvikle på min rolle, mit perspektiv. Hvis jeg skal udvikle nogen spillere til at komme op på 1. holdet, så skal de også vide, hvad de går ind til og hvad det er, de skal være gode til. Så nytter det ikke noget, at jeg uddanner og sætter streg under, at man skal være virkelig god til at lave hovedstød, hvis det ikke er den spillestil, der er på 1. holdet.

 – Det glæder jeg mig til, at dykke mere ned i sammen med Eske selvfølgelig. Lige at få en indikation om, hvad er det for nogen spillere, vi skal uddanne.

FCH U19 under en intern træningskamp (Foto: Cementen).

Resultatmæssig målsætning for talenthold eller?

Hvad er ambitionen for den kommende sæson? Gør man sig målsætninger på talentniveau resultatmæssigt?

 – Ja, det gør man. Nu skal jeg lige lære truppen ordentligt at kende og vi skal lige have en fælles referenceramme. Men det er klart, at før turneringen går i gang, så skal vi have sat os sammen og spørge os selv, hvad vil vi resultatmæssigt?

 – Men der er det også vigtigt at sige, at resultatmålsætning ligesom bare er en guiding. Hvis vi bliver enige om, at vi skal være i toppen af U19 Divisionen, hvilket jeg tror vi er berettiget til, så skal vi også have den rette mængde kvalitet på træningen og vi skal gøre os umage hver dag, vi er her.

 – Så på den måde kan man godt bruge en resultatmålsætning. Det jeg synes er mere spændende, det er de her individuelle delmål, man sætter med spillerne. Hvad er det, du skal blive bedre til i den her halvsæson. Fordi det er klart, at hvis alle spillere bare rykker sig fem procent, så bliver holdet endnu bedre og muligheden for at vinde kampe i weekenden også større. Men det er helt klart, det mere individuelle fokus jeg har, og ikke så meget resultater. Det skal nok komme, hvis vi er dygtige.

Er det et hold, der også sådan helt generelt skal finde sig selv. Der er vel kommet et nyt kuld op af U17-spillere på U19?

 – Der er elleve førsteårs U19-spillere og tolv 2. års. Det er jo pisse godt med dem, der kommer op fra U17. De gør et fantastisk stykke arbejde i U17-sektoren, og det er jo alt det som gør, at klubbens arbejde og mit arbejde i U19-regi bliver lidt nemmere og lidt mere spændende, hvis der kommer kvalitet op. Godt uddannede spillere fra årgangene nedenunder. Det er helt klart mit indtryk nu. Og jo, de er ved at finde sig selv.

 – Det er jo det der med, i modsætning til et divisionshold, – hvor man stiller med de elleve bedste, som udgør det bedste hold til en given kamp -, så kan man rotere lidt mere hernede på U19-sektoren. Man kan nurse og give nogen af de spiller, som måske ikke spiller så meget, nogen kampe. Det nytter ikke noget, at man går en hel sæson igennem uden at få spillet en kamp.

 – Men det er klart, det første halve år her, er det primært de ældste spillere vi skal se og vurdere på, om de kan gå op i 1. holds truppen til sommer. Lad os nu sige, de fortsat ligger i 1. Division, så er det altså krævende.

Tak for snakken, Danny og velkommen til Helsingør.

 – Tusind tak.

Kilde – Jacob Wedell spillerstatistik: http://helsingor.fodboldhistorie.dk/fc-helsingoer-spillerarkiv-2005-19/

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke