nordicbet liga 2021/22

de elleve andre

Fremad Amager

1. runde: FC Helsingør vs Fremad Amager & 16. runde: Fremad Amager vs FC Helsingør

Fremad Amager

Baggrund & Historie

Grundlagt i 1910 og hjemmehørende i Sundby Idrætspark siden 1922. Her er der plads til 7200 tilskuere med siddemuligheder for 2000.

To sølvmedaljer (1940 og 41), én bronzemedalje (47) og en tabt pokalfinale (72) viser at det er længe siden at Fremad rigtig var en del af toppen i dansk fodbold – og alligevel tror jeg mange tænker, at de altid har været et-eller-andet-sted-deroppe. Og det er ikke helt forkert.

Pokalfinalenederlaget til Vejle (0-2) betød samtidig adgang til Europacup for Pokalvindere i 72/73 sæsonen. Her trak klubben albanske KS Besa Kavajë – og efter 2 uafgjorte kampe røg Fremad ud på reglen om udebanemål. Til stor glæde for en del af klubbens fans, kan klubben stadig bryste sig af at være eneste ubesejrede danske hold i de europæiske turneringer!

72 sæsoner i de 3 bedste rækker er det blevet til, og selvom klubbens ene sæson i superligaen ligger helt tilbage i 1994-95, så er det også blevet til rigtig mange sæsoner i næstbedste række. I denne omgang siden 2016, med en 7. plads som resultat sidste sæson. En stor skuffelse i en sæson hvor topniveauet var utroligt højt, men hvor manglende stabilitet viste sig dyrt.

Klubben har haft 7 danske landsholdsspillere, samt 5 der har repræsenteret Færøerne – men blandt rækken af fine spillere vil mange nikke genkendende til; Frank Arnesen, Søren Lerby, Ivan Nielsen, Henrik Andersen, Peter Nielsen, Mads Junker og Rajko Lekic. Spillere der alle spillede i Fremad Amager og blev landsholdsspillere senere i karrieren.

Siden indførslen af betalt fodbold har klubben også gennemgået en række konkurser. Den seneste i 2008, hvor de indgik i FC Amager med Kløvermarken FB og Amager FF. Det kostede en tur helt ned i Københavnsserien, men klubben kæmpede sig relativt hurtigt tilbage til divisions niveau.

I 2018 blev klubben købt af et monegaskisk investorkonsortium. Konsortiet har meldt ud, at der over de næste år bliver investeret et pænt tocifret millionbeløb i udviklingen af klubben. Målene er primært oprykning til superligaen samt etablering af en platform til udvikling af unge spillere. Dem er der rigtig mange af i truppen nu, og hele 12 nationaliteter er repræsenteret, og det bliver spændende at se hvordan de kommer gennem transfervinduet før sæsonstart.

/Morten Højer Mathisen

statistik

ESBJERG FB

2. runde: Esbjerg fB vs FC Helsingør & 12. runde: FC Helsingør vs Esbjerg fB

esbjerg fb

Baggrund & Historie

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

statistik

AC HORSENS

3. runde: AC Horsens vs FC Helsingør & 20. runde: FC Helsingør vs AC Horsens

AC Horsens

Baggrund & Historie

Kendt som ”Den Gule Fare” er AC Horsens som nedrykker ny i Nordic Bet ligaen.

Og det er lidt usædvanligt; for siden debuten i superligaen tilbage i 2005 har Horsens tilbragt det meste af tiden i denne række. Navnlig i årene under Bo Henriksen blev klubben et ”kult” fænomen i Danmark, og kunne med relativt små midler overraske gang på gang – altid med en helhjertet fight, og ofte med pæne resultater.

AC Horsens er en fusion fra 1994 med flere klubber involveret. Lidt simpelt kan man sige, at det, på seniorniveau, bygger på Horsens FS, som i 1967 vandt bronze i den daværende 1. division og dermed gav byen den hidtil eneste medalje.
Undervejs er klubben blevet en faktor i dansk fodbold med et fint og moderne stadion, Casa Arena, der rummer 10.495 tilskuere hvoraf hele 7.500 kan slå bagdelen i sædet.

Den første oprykning i 2005 blev sikret med Kent Nielsen ved roret (han har lige styret Silkeborg tilbage i superligaen).
Klubbens mest kendte spiller er nok Simon Kjær. Simon kom fra den lille omegns by Lund, men kom på drengetalentholdet i AC Horsens, før han fortsatte til FC Midtjyllands akademi. I disse EM dage tæller det hele jo med.

Nedrykningen er en streg i regningen, og Jens Berthel Askou har kunne holde fast i trænerjobbet. Ambitionen er helt klar en hurtig tilbagevenden til det gode selskab. Vi skal nok vente med at udråbe Horsens til store oprykningsfavoritter til vi ser hvordan transfervinduet udvikler sig – der er mange dygtige og ambitiøse klubber i rækken denne sæson.

/Morten Højer Mathisen

statistik

vendsyssel ff

4. runde: FC Helsingør vs Vendsyssel FF  & 13. runde: Vendsyssel FF vs FC Helsingør

Vendsyssel FF

Baggrund & Historie

Navnet Vendsyssel FF er fra 2013, og er et samarbejde på toppen af FC Hjørring fra 2006. Moderklubben er Hjørring IF der blev grundlagt helt tilbage i 1921.

Hjørring som fodbold by ramte 1. division i 09/10 sæsonen og har ikke været under det niveau siden. Klubben var i nogle år tæt på oprykning til superligaen, og i 2018 blev de nr. 3 og slog derefter Lyngby over 2 play-off kampe. Året efter rykkede de dog tilbage til 1. division efter nederlag i play-off kampe mod – Lyngby!

Efter nedrykning fra superligaen har det været et par skuffende sæsoner i 1. division. Sidste år var det ved at gå helt galt, da pladsen i rækken først blev sikret i sidste spillerunde. Meget langt fra ambitionerne og kravene fra de schweiziske ejere. Efter sæsonen har ejerne angiveligt tømt klubbens bankkonto, og efterladt klubben med både ubetalte regninger (rapporteret i omegnen af 5 mio.) og ingen penge til udbetaling af løn.

Med bare 13 spillere på kontrakt, ingen træner (Michael Schjønberg har sagt op og forladt klubben som konsekvens af ejernes optræden) og ingen penge i kassen er det pt. usikkert om Vendsyssel kan risikere at gå konkurs og dermed ikke være en del Nordic Bet ligaen i den kommende sæson. En trist udvikling i det nordjyske, hvor der ellers har været en flot udvikling over en årrække – og ærgerligt for en klub som det er en fornøjelse at besøge.

Klubbens hjemmebane Nord Energi Arena blev opgraderet til 10.000 tilskuere i forbindelse med oprykningen til superligaen, og står som et flot moderne stadion. Tilskuerrekorden er dog beskedne 6.415 i en kamp mod de nordjyske rivaler fra Aab.

/Morten Højer Mathisen

statistik

HB Køge

5. runde: HB Køge vs FC Helsingør & 17. runde: FC Helsingør vs HB Køge

HB Køge

Baggrund & Historie

HB Køge er, som de fleste ved, en fusion/overbygning mellem Herfølge Boldklub og Køge Boldklub. To klubber som har sat hver deres væsentlige præg på dansk fodboldhistorie.

Efter flere år med snak om samarbejde, blev klubben etableret med start 1/7 2009 – og endda så heldigt at de kunne starte i superligaen på Herfølges licens, da klubben netop havde spillet sig til oprykning. Det blev dog kun til en enkelt sæson i første omgang.

Derudover blev det til endnu en gæstevisit i 2011/12 sæsonen. Den resterende tid er tilbragt i Nordic Bet ligaen/1. division. Sidste sæson klarede klubben sig med i oprykningsspillet på yderste mandat, men blev efter et skuffende slutspil parkeret på en 6. plads.

Klubbens vision er at spille i superligaen. Og den ambition investerer Capelli Sport nu kraftigt i. Sidste sæson hentede man Mike Jensen ind til spillertruppen, og til denne sæson præsenteres Daniel Agger som ny cheftræner med andre spillerkoryfæer som Lars Jacobsen og Kim Daugaard som assistenter. Per Rud sidder som direktør, og dermed er det i høj grad et projekt, der er drevet af tidligere Brøndby folk.

Hjemmebanen skiftede forrige år fra Herfølge til det nyopførte Capelli Sport Stadion i Køge. Her er plads til 4.000 tilskuere, hvoraf de 1.500 kan sidde ned. Der spilles i øvrigt på kunstgræs præcis som i Helsingør. Stadion er efter et par år endda ved at være bygget færdigt!

Køge Boldklub vandt DM som den første provinsklub helt tilbage i 1954 og endvidere et mesterskab i 1975. Herfølge vandt i den skøre 2000 sæson DM med John ”Faxe” Jensen ved roret – og rykkede direkte ud året efter.

Køge var generelt en del af toppen i dansk fodbold frem til betalt fodbold blev indført i 1978. Her begyndte Herfølge at røre på sig, sådan ud af ingenting. Klubben havde en pengestærk mæcen i ”saftkongen” Gudmund Jørgensen, som sponsorerede klubbens march op gennem rækkerne. I den sidste ende kunne ingen af klubberne dog finde økonomi og opbakning til for alvor at hænge på i toppen.

Som et kuriosum kan nævnes at Jeppe Kjær var topscorer i klubben fra 2012 til 2014. I alt blev det til 48 kampe og 26 mål.

/Morten Højer Mathisen

statistik

Lyngby boldklub

6. runde: FC Helsingør vs Lyngby Boldklub  & 14. runde: Lyngby Boldklub vs FC Helsingør

Lyngby Boldklub

Baggrund & Historie

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

statistik

jammerbugten fc

7. runde: Jammerbugten FC vs FC Helsingør & 22. runde: FC Helsingør vs Jammerbugten FC

Jammerbugten FC

Baggrund & Historie

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

statistik

Hvidovre if

8. runde: FC Helsingør vs Hvidovre IF  & 21. runde: Hvidovre IF vs FC Helsingør

Hvidovre IF

Baggrund & Historie

Stiftet i 1925 nåede klubben den bedste række i 1965. Frem til 1985 blev det til 17 sæsoner på højeste niveau. Med 3 mesterskaber (1966,73 og 81), en sølv- og en bronzemedalje samt en pokaltriumf (1980) til følge.

Siden da er det gået mere op og ned, bl.a. med et par ture ned i Danmarksserien, men de senere år igen godt integreret i divisionerne. Sidste sæson nåede klubben en fin 9. plads i 1. division med god afstand til nedrykningspladserne. Klubben har langt fra den største økonomi i rækken, men alligevel formår de at komme op med et konkurrencedygtigt hold sæson efter sæson.

Klubben har haft en perlerække af store spillere, her flere nævnt og endnu flere glemt; Kenneth Brylle, Michael Manniche, Steen Ziegler, John Steen Olsen, Hans ”Baronen” Aabech (28 mål i 22 kampe i 73) og Peter Schmeichel, der kom fra Hero og fortsatte til Brøndby.

Som gammel Fremmer har jeg altid haft et ambivalent forhold til klubben, men også beundret dem for både resultater og en ofte attraktiv spillestil med mange teknisk gode spillere. Det er en klub med en fornem historie, med masser af hjerte og vilje, samt som nævnt en eksponent for en god gang bold.

I de europæiske turneringer har Hvidovre mødt nogle af de helt store, bl.a. Real Madrid som man spillede 2-2 mod i Idrætsparken tilbage i 67 (tabte 4-1 i Madrid) men også i 72 Borrusia Mönchengladbach og i 82 Juventus, hvor kampen i Idrætsparken blev tabt 4-1, mens Torino opgøret sensationelt sluttede 3-3. Vel at mærke mod et Juventus hold med en stribe verdensmestre fra Italiens 82 hold.

Klubben spiller stadig hjemmekampe på Hvidovre Stadion med plads til 12.000, hvoraf 4.600 kan sidde. Et klassisk stadion, hvor oplevelsen dog skæmmes lidt af løbebanerne – man er lidt langt fra spillet ude på tilskuerpladserne. Men som regel med en god og hyggelig stemning.

/Morten Højer Mathisen

statistik

FC Fredericia

9. runde: FC Fredericia vs FC Helsingør & 15. runde: FC Helsingør vs FC Fredericia

FC Fredericia

Baggrund & Historie

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

statistik

Hobro IK

10. runde: FC Helsingør vs Hobro IK  & 18. runde: Hobro IK vs FC Helsingør

Hobro IK

Baggrund & Historie

Hobro IK er stiftet tilbage i 1913. Klubben spiller hjemmekampene på DS Arena med plads til 10.700 tilskuere hvoraf godt 3.000 kan sidde ned.

Hobro har vist sig at være Jyllands svar på brumbassen – nemlig som klubben der både rykkede op i superligaen (2014) og formåede at blive der, selvom alle kunne se, at det overhovedet ikke kunne lade sig gøre. Da de så endelig rykkede ud igen, ja så rykkede de da bare tilbage og nappede 3 sæsoner mere.

De fleste kan stadig huske de fantastiske oprykningsscener ved den første oprykning. Lige efter en sæson hvor klubben kun lige akkurat havde reddet livet i 1. division.

Efter nedrykningen fra superligaen blev sidste sæson i 1. division en stor skuffelse. Holdet nåede ikke med i oprykningsspillet, og selvom der ikke var fare for yderligere nedrykning, så passede det dårligt med klubbens selvforståelse som en del af toppen i dansk fodbold.

Økonomien har tvunget klubben ud i en større satsning på udvikling af egne talenter og indkøring af yngre spillere – og i en række hvor der er flere klubber med både flere penge og større – kortsigtede – ambitioner kan det blive svært at være med helt i toppen.

Hobro er en ret ung klub i divisionssammenhæng, da de først ramte 2. division i 2005. Dermed er de i gang med deres kun 17. sæson i divisionerne. Og de 5 af dem har været i superligaen. Helt unikt for en klub, som heller ikke rigtig har det økonomiske fundament til at spille med på først klasse.

I midten af halvfjerdserne var klubben helt nede i serie 3, men grundstenen til succesen blev lagt med et danmarksmesterskab for ynglinge i 1999. Flere af spillerne fra det hold blev i klubben og var med til at rykke Hobro til divisionsniveau.

Klubbens officielle fanklub er Hobro Yellow Vikings.

statistik

Nykøbing FC

11. runde: Nykøbing FC vs FC Helsingør & 19. runde: FC Helsingør vs Nykøbing FC

Nykøbing FC

Baggrund & Historie

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

statistik

Tilmeld dig Cementens nyhedsbrev

Cementen sender de nyeste artikler og seneste udgaver af Helsingør Fanpodcast til din indbakke

Tilmeld dig Cementens nyhedsbrev

Cementen sender de nyeste artikler og seneste udgaver af Helsingør Fanpodcast til din indbakke

Læs Cementens privatlivspolitik her