Esbjerg fB – Så skal der kæmpes!

Foto: Cementen

Af Morten Højer Mathiesen

Vinterpausen nærmer sig.

FC Helsingør slutter med to hjemmekampe mod rækkens to absolutte tophold – den første søndag eftermiddag mod rækkens formstærkeste hold; Esbjerg fB.

Skaderne vælter ind over truppen, og der er i den grad brug for point til kontoen.

Varm op til braget med Cementens optakt.

Søndag eftermiddag tager vi imod Esbjerg fB hjemme på fortet – og vi har mere end nogensinde brug for at stå distancen her.

Spillet efter sidste landsholdspause har vist en flot opadgående kurve, men pointmæssigt blev det til et kedeligt tilbageslag med nederlaget i Køge.

Mod Esbjerg gælder det om IKKE at hente sæsonens andet nederlag mod dem, og på hjemmebane bør vi have langt bedre muligheder for gevinst. Omvendt er vi ramt af alvorlige skader til både Jeppe Kjær og Jonas Henriksen efter Køge kampen, og på papiret kan det være svært at se, hvordan de kan erstattes med den nødvendige kvalitet. Så det er her trænerteamet for alvor skal svinge tryllestaven.

Årets sidste kamp mod Viborg bliver heller ikke nemmere, så i kampen om fortsat placering i top 6, skal vi gerne slippe fra kampen med en sejr – og minimum det ene point.

Esbjerg fB – Formen

6 sejre i træk siden hjemmenederlaget mod Hvidovre d. 20. oktober – og dermed holdet med den bedste form i 1. division. I hvert fald rent pointmæssigt.

Seneste sejr var onsdag aften i den udsatte kamp i Hjørring mod Vendsyssel. 1-2 efter et sejrsmål af anfører Rodolph Austin i sidste minut. Og dermed 6 sejre på 1 eller 2 mål i træk, men også en stime, hvor der kun er scoret 4 mål mod dem, og kun 1 i de sidste 3 kampe.

Både fans og presse kritiserer holdets spil, men resultaterne har været i orden og aktuelt er de på 2. pladsen med 32 point. Det er kun 2 point efter Viborg men hele 6 foran Fredericia på 3. pladsen.

Det ser ud til at Olafur Kristjansson har fundet en grundopstilling der virker. En stærk defensiv med gode offensive backs i Anyembe og Clinton Antwi (leje fra FCN). Joni Kauko er holdets topscorer med 6 mål fra midtbanen, hvor Jakob Ankersen har budt ind med 4 træffere. Yakovenko har nettet 3 gange på lidt mindre spilletid. Resultaterne og det defensive er også faldet på plads efter Jeppe Højbjerg måtte afgive målmandspladsen til unge Mads Kikkenborg. Den bare 21-årige keeper har set solid ud.

Jakob Ankersen har været god, men ikke så dominerende som mange nok havde forventet, og islændingen Bjarnason, der blev hentet i Kaiserslautern, har endnu ikke slået rigtigt til.

Esbjerg kommer til Helsingør uden karantæner, men med førnævnte Bjarnason ude med en skade. Det samme er stortalentet Patrick Egelund og Yakovenko er efter en skade næppe i så god form at han kan spille en hel kamp.

FC Helsingør – Formen

På trods af nederlaget i Køge ser holdet stadig fornuftigt ud. Aggressivitet og vilje lyser ud af spillerne. Mod Køge så vi, at et højt pres stadig kan få os til at spille for mange lange, høje bolde. Men så snart modstanderen slækker bare lidt på det, så spiller vi noget god og hurtig fodbold.

Der brændes stadig for mange store chancer, og Køges sejrsmål var et skoleeksempel på elendig opdækning. Det kan til tider ses, at vi ikke rigtig stiller med samme forsvarskæde fra kamp til kamp. Ikke så meget på indsatsen fra de enkelte spillere – mere på at relationerne indbyrdes ikke altid er på plads.

Vi ligger stadig på 6. pladsen med 20 point men pustes i nakken af adskillige hold, så der skal sandsynligvis 4-6 point til, hvis vi skal overvintre i bedste halvdel.

Desværre er både Jeppe Kjær og Jonas Henriksen ude med skader efter Køge kampen. Begge har meniskproblemer, og for begges vedkommende ligner det operationer og ca. 6 måneders pause. Dertil sidder Dalton Wilkins stadig ude.

Det er en god lejlighed for spillere som Callum McCowatt og Andreas Smed til at vise de er klar til det her niveau, og til at byde ind med kampafgørende aktioner.

Sebastian Czajkowski er meldt tvivlsom, og vi mangler status på både Philip Rejnhold og Frederik Bay.

Mens Jonas Henriksen er ude med en længerevarende skade, så venter der måske en plads i start-elleve til Andreas Smed på søndag mod Esbjerg fB (Foto: Cementen)

Hvad siger Olafur Kristjansson?

Esbjergs cheftræner udtaler til klubbens hjemmeside, at han er en tilfreds mand.

Holdet har fundet en god grundform og relationerne er på plads. Han mener godt at sejrsstimen kan fortsætte frem til vinterpausen.

I forhold til kritikken af spillet kan Olafur godt forstå den, men siger omvendt; ”hvis jeg skal vælge mellem at spille flot og ikke vinde – eller spille grimt og vinde, så er det et nemt valg”.

Og det er jo svært at diskutere med en vinder!

Jyske Vestkysten har en ugentlig podcast, og her causerer de også over det ucharmerende spil. Dog ikke mere end at værterne mener, det er mest sandsynligt at EfB vinder de resterende kampe før pausen. De advarer alligevel holdet mod netop kampen i Helsingør, hvor de mener FCH kan nedkæmpe alle, der ikke er helt på toppen.

Hvad siger Morten Eskesen?

Ikke så meget til Cementen i denne omgang, da det ikke er lykkedes at få fat i cheftræneren i løbet af ugen. Vi formoder at han er travlt optaget med at stille et slagkraftigt hold til søndag.

Cementen siger!

Esbjerg går uden tvivl ind i kampen som store favoritter.

Deres nuværende sejrsstime og de alvorlige skader hos centrale FCH-spillere peger klart i retning af en udesejr.

Omvendt kan FCH godt overraske, når forventningerne ikke er så store – og der må være nogle spillere, som gerne vil vise sig frem, når nu muligheden er der.

FCH har hårdt brug for point i de to sidste kampe, så 3 af dem på søndag ville ikke være så ringe endda!

Cementen sender Facebook Live som optakt, så følg med der – og mød talstærkt op på og udenfor stadion, så holdet kan få maksimal opbakning. Det er der brug for!

Forza FC Helsingør!

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke