Et år siden i dag – Miraklet i Viborg

Af Dennis Hynnecke

Meget vand er løbet igennem åen, siden den famøse og historiske dag i Viborg for et år siden, sådan kan det i hvert fald godt føles og selvom den netop overståede sæson blev afsluttet med en nedrykning og retur til den næstbedste række, så kan ingen tage den dag fra alle os der følger FC Helsingør uagtet om de befandt sig på stadion i Viborg eller hjemme i Helsingør.

Søndag d. 4. juni 2017 vil for altid være en milepæl for både klub og fans i Helsingør.

FC Helsingør gik ind i sin blot anden sæson i NordicBet ligaen i sommeren 2016 med et hold fuld af fyraftensproffer med målsætningen om at stabilisere sig i den næstbedste række og med ambitioner om at rykke op i Superligaen senest 2020. Klubben havde netop opnået en flot sjetteplads i sin debutsæson.

Efterårssæsonen

Op til sæsonstart var André Riel kommet retur efter et mislykket ophold i Vendsyssel FF, men væk var nu holdets kaptajn Kasper Enghardt, der skiftede til Randers FC i sommerpausen.

Det første gav anledning til en del negative reaktioner i visse fankredse pga. Riels anspændte forhold til selvsamme og det sidste vækkede lidt bekymringer i det Enghardt havde været en af de bærende kræfter på holdet igennem flere sæsoner.

Man kunne dog også spore en vis benovelse blandt fans over at Helsingør havde sendt en spiller videre til en Superligaklub, det gentog sig dog igen da Philip Zinckernagel skiftede til SønderjyskE en måneds tid senere på sidste transferdag 30. august.

Udover André Riel kom også Tobias Christensen og Mikkel Basse blandt flere, spillere vi skulle komme til at lære bedre at kende.

FC Helsingør fik en god sæsonstart med en 1-0 hjemmesejr over AB og i resten af efteråret led man kun fire nederlag i en række, hvor alle mere eller mindre slår alle, så til trods for 9 uafgjorte kampe kunne man gå på vinterpause på en 7.plads med blot fire point op til førstepladsen og seks point ned til nedrykningsstregen. Mere tæt kunne det næsten ikke blive.

Vinterpausen

Vores målsætning er at blive et etableret 1. divisionshold. Det er ikke at rykke op. Det var lidt lige som da vi var i 2. division. Vi skal være gearet til at rykke op på alle parametre, og det kan jeg godt så noget tvivl omkring om, hvis vi rykker op til sommer. Vi har ikke fået styr på stadion og spørgsmålet er om vi har niveauet til at begå os deroppe over en hel sæson.

– Det giver ikke nogen mening for mig at rykke op, hvis man så taber alle kampene det næste år i Superligaen. Målsætningen er at blive et etableret 1. divisionshold og så bygge på stille og roligt. Det er klart, er der mulighed for at rykke op, så går vi da efter det. Vi spiller ikke for ikke at rykke op.

Christian Lønstrup til bold.dk 25. februar 2017

Selvom man kunne skimte en top tre placering forud for sæsonstart, så var det ikke noget der for alvor satte gang i den store Superliga-eufori blandt fans, men sætningen ´Hvad nu hvis…´ begyndte da at spire.

Lønstrup gjorde da også en stor dyd ud af holde begge ben på jorden og på spørgsmålet om målsætningen for forårssæson til bold.dk udtalte han – `Vores målsætning er at blive et etableret 1. divisionshold. Det er ikke at rykke op. Det var lidt lige som da vi var i 2. division. Vi skal være gearet til at rykke op på alle parametre, og det kan jeg godt så noget tvivl omkring om, hvis vi rykker op til sommer. Vi har ikke fået styr på stadion og spørgsmålet er om vi har niveauet til at begå os deroppe over en hel sæson.

– Det giver ikke nogen mening for mig at rykke op, hvis man så taber alle kampene det næste år i Superligaen. Målsætningen er at blive et etableret 1. divisionshold og så bygge på stille og roligt. Det er klart, er der mulighed for at rykke op, så går vi da efter det. Vi spiller ikke for ikke at rykke op.

Forberedelserne til forårssæsonen bød på træningslejr i Tyrkiet og en hel del træningskampe hjemme i det kolde nord, bl.a. 2-2 ude mod Helsingborg IF, en 1-0 sejr over FCN i Farum og så besejrede man de nykårede svenske mestre Malmö FF med 1-0 foran 3000 Malmö-fans og en mindre delegations af FCH-fans.

På transfersiden måtte Helsingør vinke farvel til Nicholas Marfeldt, der efter et flot efterår røg til SønderjyskE, mens man fik tilgang af unge Frederik Bay fra FCK på en lejekontrakt.

Foråret 2017

FC Helsingør fik en flot start på forårssæsonen, man tabte godt nok 2-0 ude mod Hobro i sæsonåbneren, det blev dog fulgt op med sejre over Nykøbing FC og Vendsyssel FF, hvor særligt sejren over Vendsyssel var en vigtig sejr for både tabel og moral.

FC Helsingør fortsatte den flotte stime i løbet af marts og april og nu begyndte der for alvor at blive talt om Superliga, selvom det nok var med lige dele begejstring og spænding, som det var af ængstelse med tanke på stadion, fyraftens-setuppet og to administrative fuldtidsansatte. Da marts og april blev til maj kom Helsingør dog også ned på jorden igen for holdet mistede momentum og tabte 3-0 til Nykøbing FC, 2-1 til bundproppen AB og 1-0 til Vendsyssel FF.

En helt ny turneringstruktur havde set dagens lys og det betød at den endelige tredjeplads i NordicBet Ligaen gav adgang til playoffkampe hjemme og ude mod et Superligahold. Det krævede dog man hentede sejre i de to sidste kampe mod hhv. Vejle ude og Næstved hjemme på Helsingør Stadion.

Kampen i Vejle, der i øvrigt bød på et fælles fan-arrangement for FCH-fans og Crazy Reds, blev vundet 1-0 og tilbage stod så kampen hjemme mod Næstved på Helsingør Stadion.

På en flot sommerdag foran 2300 tilskuere blev Pierre Larsen matchvinder, da han scorede kampens eneste mål i det 24. minut. Det var næsten ikke til at tro, FC Helsingør skulle spille playoff mod Viborg FF om en plads i Superligaen.

Playoff mod Viborg

Viborg FF havde haft en elendig Superligasæson, der sluttede af med to playoffkampe mod AGF om at undgå playoff mod FC Helsingør. Viborg FF trak det korte strå og måtte sande at de nu få dage efter skulle slå FC Helsingør over to kampe for at bevare deres status som Superliga-hold. Til Viborg Folkeblad udtalte Viborg-profilen Søren Reese – Vi er fuldtidsprofessionelle, så vi skal kunne spille en kamp allerede på onsdag. Mod et deltidsprofessionelt hold som Helsingør skal vi over to kampe kunne sikre os en ny sæson i Superligaen. Den er ikke så meget længere.

Helsingør Stadion er fyldt til randen, det sitrer og der er en helt særlig stemning blandt de 3400 tilskuere. Mobile lysmaster og TV-hold præger også stadion denne onsdag aften.

Man kan nærmest dufte Superligaen nu og alligevel er det som det er så langt væk. Viborg FF skal jo først nedlægges over to kampe, en klub med fuldtidssetup og mange år på bagen i landets bedste række.

Første halvleg byder på chancer i begge ender, men målene udebliver. Anden halvleg er kun fem minutter gammel, da Rasmus Minor stiger til vejrs på et hjørnespark og header bolden i kassen til 1-0. Kæmpe jubel på stadion. Nu skal nullet holdes, FC Helsingør presser på og Viborg FF jagter en udligning.

Udligningen kommer i det 73. minut, da Alexander Jakobsen sender et flot hug afsted og sikrer Viborg FF 1-1.

Søndag d. 4. juni drager to busser og en hel del biler med FCH-fans afsted mod Viborg. Selvom alle godt ved at den bliver svær, så er stemningen høj og forventningsfuld, for tænk nu hvis…!

Ligesom i den første kamp ender første halvleg uden mål, hvilket betyder at Viborg FF er videre på reglen om udebanemål. Helsingør SKAL score et mål. Forløsningen kommer i det 60. minut, da André Riel sender en bold i dybden, der bliver opsnappet af Tobias Christensen, som bringer Helsingør foran lige for næsen af samtlige FCH-fans på tribunen. Nu er det Helsingør, der er i Superligaen.

Viborg FF for udlignet til 1-1 ti minutter før tid, hvilket gør at holdene er status quo. Kampen skal ud i forlænget spilletid.

Der kun spillet få minutter af den forlængede spilletid før Viborg FF endnu engang får sat et mål ind til 2-1. Nu er det Viborg, der er i Superligaen.

Det er nok her at en del FCH-fans tænker at det er slut, at det ikke bliver til Superliga, men flot gået af Helsingør at komme så tæt på.

Men Helsingør knokler på og i det 112. minut – otte minutter før slutfløjt – bliver en høj bold sendt op mod Viborgs straffesparksfelt, Rasmus Minor stiger endnu engang til vejrs og header bolden videre til André Riel, der inde i boksen smadrer bolden i kassen til 2-2 foran ellevilde FCH-fans, der dårligt kan tro deres egne øjne.

Viborg FF formår aldrig at komme igen og da der er spillet 121 minutter blæser dommer Jakob Kehlet kampen af.

Sensationen er en realitet, FC Helsingør er i Superligaen.

Der var jubel og glædestårer på banen og på tribunen, selvom kampen var kørt ud i forlænget spilletid blev spillertruppen hyldet i 45 minutter efter slutfløjt fra tribunen.

Vi talte om, at vi skulle blive i 1. division. Den mission er vi ikke lykkedes med –  nu er vi til gengæld rykket op i Superligaen. Det er fantastisk!

Janus Kyhl til TV3 Sport kort efter slutfløjt i Viborg

Efter kampen gik turen hjemad mod Helsingør i de to busser, en hyggebus og en stemningsbus. I hyggebussen var stemningen afdæmpet, da den kørte over Sjælland. Det havde været en ganske lang og fantastisk dag. Ikke så få lå og sov i bussen indtil mobilen ringede kl.01.30 omkring Kokkedal  – Hva´ så er I friske? Nej, egentlig ikke lød svaret.  – Jamen så må du hellere gribe mikrofonen i bussen og fortæl folk at de skal komme i gear for folk venter på jer på 12´eren lød ordren.

Og sandt var det, da de to busser rullede ind på parkeringspladsen foran 12´er pubben stod der en horde af venner og bekendte, som udgjorde en fantastisk velkomstkomité. Der blev festet og sunget med på We are the champions til den lyse morgen, folk fandt lige de sidste kræfter frem. En fantastisk afslutning på en minderig dag.

Forude lå oprykningsfest, stadion-bøvl, spillerafgang og en hård Superligasæson, men det er en helt anden historie.

Glædelig Miraklet i Viborg-dag.

 

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke