FC Fredericia – 1. division som livsstil

Foto: Cementen

Af Morten Højer Mathiesen

Søndag går turen for FC Helsingør til Fredericia. Her skal vi møde et hjemmehold, der er kommet rigtig fint fra start – og som umiddelbart ser seriøst gode ud på hjemmebane.

I løbet af to runder er FCH, med nederlagene i Esbjerg og hjemme mod HB Køge, gået fra 1. pladsen til 7. pladsen, så der er behov for point til kontoen. Omvendt er FC Fredericia rykket på 2. pladsen efter Viborg, og har fine hjemmesejre mod såvel Silkeborg som Fremad Amager med i bagagen.

Kampen spilles kl. 14.00 og må formodes at blive endnu en fysisk test mod et hold med mange store, fysisk stærke spillere. Så igen skal vi have tempo i spillet langs jorden, og se om vi kan løbe med dem. Det ser lidt sværere ud, hvis kampen bliver domineret af duel spil og en masser dødbolde.

FC Helsingør skal tilbage på hesten efter nederlaget i Esbjerg og, måske, sæsonens dårligste indsats i hjemmenederlaget til HB Køge. Farten skal tilbage og de personlige fejl elimineres.

Fredericia – når 1. division bliver en livsstil

Fredericia har en helt enestående statistik, når det gælder stabilitet. Klubben har netop startet deres 20. sæson i træk i 1. division! Historisk set tvivler jeg på, om andre hold har spillet så mange år uafbrudt i landets næstbedste række.

Klubben blev grundlagt i 1991 som en overbygning til Fredericia KFUM og Fredericia fF. Trods en god succes trak fF sig med udgangen af 2002, og det er derfor i dag alene overbygning for KFUM.

Klubben ramte første gang 1. division i 1995, og efter et par ture ned og op, så har det været den faste base siden 2001 – og 3. pladsen sidste sæson er helt sikkert et af højdepunkterne. De fleste af sæsonerne har klubben hverken været rigtig tæt på op- eller nedrykning.

Historisk set kan man ikke prale af så mange store navne på spillersiden, men har altid kunne skabe gode kollektiver med dygtige folk på alle positioner. Klubben nyder godt af et samarbejde med FC Midtjylland, der i en lind strøm sender talenter til Fredericia på leje, hvor de så får seniorerfaring på højt niveau – og det er vel at mærke spillere, der ofte sætter deres præg på divisionen.

Klubbens kampe spilles på Monjasa Park, der er opført i 2006. Et mindre, men moderne, stadion hvor der er plads til 4.000 tilskuere.

Fredericia i nutiden

Michael Hansen har til sæsonen afløst Jonas Dal som cheftræner (Jonas har taget roret hos Horsens i SL), og han har fået en fremragende start med 4 sejre i 5 kampe. Dermed følger klubben flot op på sidste sæsons 3. plads.

Indtil videre har stærke hold som Silkeborg og Fremad Amager måtte strække våben på Monjasa Park, så der er grund til at have respekt for holdet. Navnlig på deres hjemmebane.

Klubben har som nævnt en række spillere fra FCM, og til sæsonen er bl.a. den stærke islandske keeper Elias Rafn Olafsson kommet til. Den 20-årige målmand var sidste sæson lejet ud til Aarhus Fremad, og var en central figur i 2. divisions bedste defensiv. Derudover er Raphael Onyedika og Tobias Anker profiler fra det midtjyske. Andre gode navne er backen Nikolaj Ritter, offensivspilleren Dennis Høegh og angriberen Anders Holvad.

Holdet har en rigtig fin blanding af talent og rutine – og som nævnt; det er nogle store fyre. Til søndagens kamp er Christian Ege Nielsen ude med karantæne.

Det siger cheftræner Michael Hansen

Træneren er rigtig godt tilfreds med sæsonstarten, 2. pladsen og de 12 point.

Men det går vanvittigt stærkt med kampene i øjeblikket, og der er hele tiden fuld fokus på forberedelse til næste opgave.

Derfor ser han også frem til landsholdspausen, så der kan komme lidt ro til både trup og stab, samt lidt reel opladning til de næste kampe i programmet.

Men først gælder på FC Helsingør på søndag, og det kalder han: ”En stærk modstander, som vi også gerne vil slå”.

Michel Hansen hæfter sig ved, at de skal op mod et hold, der er vant til at vinde – og som også startede sæsonen stærkt. ”Der er mange gode boldspillere og en fin blanding af rutine og ungdom på holdet”.

Den kan gå begge veje”. I den sidste ende bliver kvaliteten afgørende, og den kan man kun finde med energi og den rigtige mentalitet, så dagsformen bliver afgørende.

Sebastian Czajkowski, her i duel med en Silkeborgspiller, har fået en flot start i FC Helsingør. I lighed med Anfører Hansen, er det dog usikkert om angriberen bliver klar til søndagens dyst i Fredericia. (Foto: Cementen).

Det siger Morten Eskesen

Cheftræneren går direkte til sagen: ” Vi skal møde et vanvittigt stærkt hold, der allerede har besejret Silkeborg og Fremad Amager hjemme”.

Morten så deres kamp mod Hvidovre torsdag aften, og beretter at Fredericia var totalt dominerende. ”Det er et hold med mange gode spillere, der spiller klogt”, og han fremhæver bl.a. den række af dygtige lejespillere som klubben har fra FC Midtjylland. ”Man kommer ikke til FC Midtjylland uden at være dygtig”.

Eskesen tørster naturligvis efter point, og opskriften på succes i Fredericia er simpel men delt i to: Vi skal ramme niveau, som i de tre første kampe – og så skal vi undgå de store personlige fejl fra de sidste to kampe”.

Absolut et realistisk scenarie for cheftræneren, der i onsdagens kamp mener vi var for langsomme i såvel tanke som handling. Så selvom holdet spillede sig en del op efter pausen, var det stadig sæsonens svageste indsats.

Morten Eskesen understreger, at der fortsat er masser af muligheder for at begå sig i den bedste del af rækken. Han mener, at alle hold kommer til at tabe en del kampe i løbet af sæsonen, da rækken virker meget tæt.

Umiddelbart er det ikke så sandsynligt at hverken Nikolaj Hansen eller Sebastian Czajkowski er klar til søndagens match, og Brandon Onkony afsoner endnu en karantænedag.

Cementen siger!

En svær udekamp mod en dygtig modstander, der er kommet endnu bedre fra land end FCH.

Vi får endnu en udfordring på det fysiske, men kan vi finde tilbage til den fart og det engagement vi så i de første kampe – så kan der også hentes point i Fredericia.

Det bliver derfor trænerstabens og truppens helt store opgave frem til søndag, at stå knivskarpt og topmotiverede til opgaven. Vinder vi; overhaler vi dem i tabellen.

Vi taber ikke 3 kampe i træk!

Forza FC Helsingør!!!

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke