FCH U19´s Ashab Mukudajev inviteret til prøvetræning i CSKA Moskva

Foto: Annamarrie Lennings

Af Dennis Hynnecke

 

FCH U19´s Ashab Mukudajev rejser til Moskva i midten af november. Forude venter ti spændende dage for den 18-årige kantspiller, der er blevet inviteret til prøvetræning af den russiske storklub CSKA Moskva.

FC Helsingør Talent har taget nogen store skridt de seneste år. FCH U17 og FCH U19 spiller begge i landets næstbedste række og det er efterhånden ikke et særsyn at se spillere fra de forskellige talentårgange blive udtaget til DBU´s landsholdssamlinger.

Her kunne man også tilføje Kritte Bonnesen med sine flotte og solide indsatser på klubbens 1.hold i 2. Division og hans deltagelse i U19 landsholdslejren for nylig.

 

Ashab Mukudajev

Ashab Mukudajev har også taget nogen store skridt. Den 18-årige kantspiller fra FCH U19 er blevet inviteret til prøvetræning i den russiske hovedstad af storklubben CSKA Moskva fra den 14. november og ti dage frem. Et ophold, der kan blive forlænget alt efter hvordan det går, ifølge hovedpersonen selv.

CSKA Moskva fattede interesse for Ashab Mukudajev ved hjælp af et scoutingsystem. Wyscout er en platform med kampanalyser og videoanalyser, samt en digital database, hvor spillernes individuelle præstationer bliver registeret og efterfølgende kan blive analyseret.

 

Hvordan er du kommet i betragtning til en prøvetræning i CSKA Moskva?

– De har haft kigget på nogen af mine kampe i Wyscout. Det program vi også selv bruger i klubben. Efter det, tog de kontakt og har haft en dialog omkring det med min far.

Ashab Mukudajev fyldte 18 år tilbage i august. Han er opvokset i Allerød og bærer med sine tjetjenske rødder både et dansk og russisk statsborgerskab.

Det har også haft en betydning, for det er ikke ualmindeligt at CSKA Moskva scouter unge talenter fra Europa, der har dobbelt statsborgerskab, forklarer den unge kantspiller.

Ashab startede som 5-årig i Allerød Fodbold Klub og spillede der, indtil han skiftede til FC Nordsjællands U12-hold, hvor han var til og med U15. Herefter trænede han med i FC Midtjylland en uges tid, hvor han også nåede at spille med i en turnering.

Ashab Mukudajev endte dog i AB, hvor han spillede et års tid på klubbens U17-hold inden han kom til FCH Talent U17 for to og et halvt år siden. I denne sæson indtager han typisk en af kanterne på FCH U19.

 

CSKA Moskvas spillertrup på klubbens træningsanlæg sidste lørdag. Dagen før det lokale derby mod Dynamo Moskva (Foto: pfc-cska.com)

 

Hvad tænkte du, da du fik den her henvendelse om en prøvetræning?

– Lidt chokeret til at starte med måske. Det er en stor klub. Jeg var også rigtig glad for at høre det. Det er en stor mulighed og en oplevelse med det jeg kan tage med. Nu også hvor jeg har været derovre.

Hvordan fik du overbragt nyheden?

– Det var min far, der tog fat i mig og fortalte mig det. Han havde haft en dialog med klubben.

 

CSKA Moskva

Det er ikke en hvilken som helst klub CSKA Moskva. Det er Ruslands ældste fodboldklub og en af de mest vindende igennem tiderne på de kanter. Under Sovjet-tiden var klubben en afdeling under den russiske hær. Det er den ikke i dag, omend der (vist) fortsat er nogle stærke bånd knyttet mellem CSKA Moskva og den russiske hær.

I dag er CSKA Moskva en professionel fodboldklub og har været en fast bestanddel af den russiske Premier League siden etableringen i 2001.

CSKA Moskva har siden 2003 vundet det russiske mesterskab seks gange og klubben har også en lang historik med de europæiske klubturneringer i såvel Champions League gruppespil, som Europa League og UEFA Cuppen. Den sidste gik man hen og vandt i 2005.

 

Er det et U19 hold eller noget talenthold, du skal træne med derovre?

– Det er seniorholdet. Det er også ret overvældende på en eller anden måde. Jeg er den eneste til prøvetræning, når jeg er derovre, af hvad jeg ved af.

Ashab Mukudajev taler ikke selv russisk, men forstår dog lidt af sproget. Det kan godt blive lidt af en udfordring, fortæller han. Ashab kan dog trøste sig med, at selvom langt størstedelen af spillertruppen kommer fra Rusland, så finder man også tre kroatere, to islændinge og en enkelt spiller fra både Japan, Brasilien og Slovenien i truppen.

Om forventningerne til de ti dage hos CSKA Moskva siger Ashab Mukudajev

– Det bliver rigtig spændende. Jeg forventer at jeg giver mig selv 100 procent og gøre det jeg er god til med de ting jeg skal gøre. Der er ikke så meget andet at gøre og så ellers vise mig frem.

– Jeg forventer ikke nødvendigvis at spille mig på. Det er en oplevelse for mig. Jeg skal bare gøre mit bedste.

Ashab Mukudajev har fået fuld opbakning fra FCH Talent og han har naturligvis vendt det med FCH U19 cheftræner Marc Thevis.

– De bakker mig op og håber på det bedste. Jeg har snakket med Marc om det. Han har bare sagt, at jeg skal gøre de ting jeg skal gøre og tage det som en oplevelse.

Når de her ti dages prøvetræning er overstået, hvad tror du så du får med hjem?

– Jeg tager den læring med hjem, jeg får igennem alle træningerne. Jeg er jo ikke seniorspiller endnu, så alt det jeg kan lære og tage med.

Ashab Mukudajev frygter ikke at det går ud over motivationen, hvis ikke det bliver til mere end de ti dages prøvetræning.

– Jeg vil blive endnu mere motiveret. Det er ikke mange gange at man får sådan en oplevelse i ens liv, så jeg vil komme tilbage til FCH U19 og være topmotiveret.

Hvad har dine holdkammerater sagt til at du skal til prøvetræning i CSKA Moskva?

– De har været positiv overrasket. De håber det bedste for mig, slutter Ashab Mukudajev til Cementen.

 

Cementen håber også det bedste for Ashab Mukudajev og vil forsøge at følge op senere. 

 

Cementen har forsøgt at få en kommentar fra FCH Talent henover weekenden, der dog ikke har vendt tilbage.

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke