Jacob Borg fra Frem Hellebæk om den kommende FCH U13-trup, samarbejdet med FC Helsingør og det at få de unge på stadion

Af Dennis Hynnecke

FCH Talent går endnu et spændende år i møde med en nytiltrådt talentchef Kenneth Rasmussen, der kommer med en masse erfaring fra talentarbejde og med de forestående økonomiske investeringer i FC Helsingør sikrer man sig at det allerede velfungerende talentarbejde ikke bare kan opretholde niveau, men også udvikle sig i kommende år.

Det er jo alt sammen rigtig positivt, men hvordan ser de på samarbejdet ude i modeklubberne?

 

Gjallarhornet har talt med Jacob Borg fra Frem Hellebæk, der er – ja, hold lige fast en gang – Ungdomskoordinator, ansvarlig for hele U12-årgangen, assistenttræner på 1. Senior og medlem af bestyrelsen i Frem Hellebæk.

 

Hvad er sådan den generelle holdning i Frem Hellebæk til samarbejdet med FC Helsingør og FCH Talent?

– Jamen altså vi har et super tæt samarbejde med FC Helsingør, som er blevet styrket henover de sidste par år i takt med at der måske er kommet flere midler og flere personer i FC Helsingør og som ligesom varetager en moderklubs interesser vil jeg sige.

– Og så kan man sige at så er det jo et fælles projekt. Kan man formå at få det implementeret i moderklubberne, så er det jo fælles for alle og altså bl.a. også Snekkersten IF og Espergærde IF. For Frem Hellebæk er det en god idé og det er noget som alle bakker op omkring både på bestyrelsesplan og blandt trænere.

– Der er da enkelte trænere som selvfølgelig synes det er ærgerligt at skulle samle unge spillere op, når de ikke bliver brugt i FCH Talent og som så kommer tilbage til Frem Hellebæk igen, men som jeg siger: – Her har vi dog hånd i handske med hvad de kommer tilbage til end hvis de skifter til Farum, Lyngby eller længere ned af kysten, så ved vi ikke om de kommer tilbage eller hvilken kondition de eventuelt kommer tilbage i. Det ved vi nu.

– Vi har jo mere eller mindre kontakt til FCH Talent hver uge, så jeg synes det er et super samarbejde.

 

Hver spiller hos FCH Talent har sin spillerlicens i en moderklub, så længe de ikke er professionelle, og kan derfor stille op for deres respektive moderklub hvis ikke de får spilletid i FCH Talent en weekend. Returløb bliver det kaldt.

Netop det at hvis de ikke bliver fastholdt i det system, altså FCH Talent, så skulle de jo gerne komme tilbage til Frem Hellebæk?

– Jamen lige præcis og vi har jo stadig det der hedder returløb i de weekender, hvor vores spillere ikke er udtaget til kamp med FCH Talent og det er noget alle acceptere. Der kommer måske nogen spillere tilbage i weekenden, som bliver brugt hos i Frem Hellebæk, og det koster jo selvfølgelig noget for dem der er der fast på vores hold.

– Så det er et fællesprojekt, som jeg håber at alle klubberne vil bakke 110 procent op om, pointere Jacob Borg.

 

Man er vel også bare generelt nød til at forholde sig til virkeligheden? I gamle dage ville en klub nok gøre alt for at holde på deres bedste ungdomsspillere. I dag bliver de unge i endnu større grad hentet til større klubber med stort talent setup og så kan man vel ligeså godt gå ind i et samarbejde omkring det og selv få noget ud af det?

– Lige præcis, det er også sådan vi tænker.

– Vi har så også nogen helt andre egoistiske årsager til samarbejdet på seniorsiden fordi vi jo – bilder vi os selv ind – gør et godt samarbejde med FC Helsingør i de unge rækker, så får vi dermed også muligheden for at få nogen målmænd ud til os, som vi har et stort problem med i øjeblikket på seniorplan.

– Vi haft to FCH-keepere ud og stå for os på vores Serie 1 hold. Faktisk samtlige kampe i efteråret og det er jo super vi kan gøre det på den måde og vi samtidig har et tæt samarbejde med 1. holdet og U19 omkring om der er nogen af deres spillere, der er interessante vi kan få licens på.

 

Udover at man forholder sig til positivt til samarbejdet med FC Helsingør og eksemplet du nævner med målmandssituationen, hvad er der så i det for Frem Hellebæk?

– Det er jo præcis det at du måske kan sparre med nogen andre trænere.

– Det kunne jeg godt tænke mig der kom mere af, men det er jo igen noget med manpower og økonomi at gøre om vi kunne få nogen flere gæstetrænere fra FCH Talent ud i de mindre klubber.

– Nu kan vi i Frem Hellebæk, men også Espergærde IF og Snekkersten IF en masse selv, men det er altid godt med input og det kunne også være en måde for FC Helsingør at vise flaget og komme ud i klubberne og træne en enkelt gang om måneden eller hvad det måtte være.

 

FCH Talent er i fuld gang med en udtagelsesproces, hvor man skal finde stammen af spillere til det kommende FCH U13 hold, der skal starte op efter sommerferien. U13 er den yngste årgang i FCH Talent. Udtagelsesprocessen er i fuld gang til det kommende FCH U13 hold.

 

Hvor meget fokusere I på i Frem Hellebæk at jeres U10, U11 og U12-spillere kan komme på en af de tre talentcentre FCH Talent har?

– Det gør vi ved at jeg italesætter det meget og jeg arbejder helt klart på at kunne levere nogen i hver årgang. Det er der nogen der er klar på og der er også nogen som ikke er.

– Jeg havde en målmand som sagde nej til det fordi han vil hellere hygge sig. Han er en super målmand.

– Men generelt set er det noget der er fokus på. Vi har ude hos os en U12-trup på over tredive spillere, som altid træner og spiller sammen. Det kan godt være vi niveauopdeler træningen, men vi er altid sammen.

– Vi tager sammen på træningslejr og vi gør alting sammen som en trup og det betyder også at du kan se nogen fra næste niveau vokse, hvor du egentlig ikke havde forventet det. De er så klar til at tage over, når der bliver sendt nogen af vores spillere ind til FC Helsingør, så det er noget vi arbejder henimod.

– Det er også fordelen ved det, alle er fokuseret på at skabe noget rigtig godt for et fælles projekt.

 

Selvom samarbejdet bygger på godt samarbejde og gensidig respekt, så lad os antage at der måske er fem eller seks af jeres bedste spillere, der bliver udtaget til den kommende FCH U13 trup. Det er ville jo være lidt af en åreladning, kan det ikke være lidt svært at forholde sig til?

– Man kan sige, sådan er det jo. Vi ville ikke kunne holde på dem alligevel. De bedste skal have en chance og vi skal bare være klar til at gribe dem, hvis nogen af dem ikke bliver brugt. Det er jo det vi skal arbejde henimod.

– Det er også vigtigt at følge dem, det er også derfor jeg kommer ud og ser dem spille her i udtagelsesfasen for FCH Talent og samtidig får snakket lidt med trænerne.

– Det er ikke sådan en ny klub de er skiftet til, det er bare en overbygning. Det tror jeg spiller en rigtig stor rolle.

 

Hvis vi lige skal vige blikket væk fra talentdelen her til sidst. Hvor meget tænker I egentlig på ude i klubben det med at komme på stadion og være en del af det hele, altså som fan.

Der er i sagens natur meget stor fokus på talentdelen, men det her med at de unge også begynder at følge FC Helsingør som fans?

– Altså jeg vil sige, at sidste år havde vi et super arrangement med Mr. August, hvor vi cyklede sammen fra Hellebæk til stadion med to årgange. Sådan nogen ting skal vi gøre lidt mere og være lidt bedre til at samle os omkring FC Helsingørs kampe, men det er jo begge veje. ”Nu laver sgu et helt børneafsnit”, hvilket nok er mere relevant på det nye stadion, hvor der skal gøres et eller andet for ungdommen der.

 

Hvad tænker du om at FC Helsingør eller fanklubben arrangerede en bustur for nogen af jeres ungdomshold, som så kunne blive hentet i Hellebæk af FCH-fans og blive kørt til en udekamp i Lyngby eller Roskilde f.eks., hvis det kunne blive finansieret, tror du det er noget der kunne virke derude?

– Det tror jeg helt bestemt. Der er jo en stor opbakning omkring det og jeg oplever også at der er nogen rigtig gode forældre i Frem Hellebæk, der bakker op og de vil det hundrede procent.

– Når man taler om det, så holder de jo med FC Helsingør – og Liverpool – , så de har det jo i sig, men de kommer måske bare ikke på stadion hver gang. Endnu.

 

Så i Frem Hellebæk har man en opfattelse af at et godt samarbejde og en god gensidig respekt mellem jer og FCH Talent.

– Ja, absolut slutter Jacob Borg.

 

Stort tak til Jacob Borg fra Frem Hellebæk for at stille op og give sit syn på samarbejdet mellem moderklub og overbygning.

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke