Kolding IF – Meget Mere end Mølby

Foto: Cementen

Af Morten Højer Mathiesen

Allerede lørdag eftermiddag skal FC Helsingør i kamp igen.

Efter det kedelige nederlag på Amager tager vi imod Kolding IF – Bliv klogere på dem og kampen her!

Kampene falder tæt i 1. division. Efter en kamp onsdag aften i Sundby, skal FC Helsingør allerede i ilden lørdag eftermiddag hjemme mod Kolding IF.

Hvor FCH skal hævne lussingen fra Amager, så kommer Kolding IF som ubesejrede de sidste 3 kampe – med en frisk sejr hjemme over nedrykkerne Hobro.

Og det er DET 1. division kan i år. Ja, Viborg løber lidt fra lige nu, og 3 hold tabte de 5 første kampe – men så pludselig er Kolding ubesejrede i de sidste 3 og Hvidovre vinder i Esbjerg.

Morten Eskesen har fra starten sagt: ”Der er ingen dårlige hold og ingen lette kampe i denne række”.

Opgøret lørdag skal give point og helst en sejr. De to næste kampe er i Viborg mod rækkens tophold og hjemme mod Hobro. Trods nederlaget onsdag har vi stadig fået en rigtig god start, og med 3 point ligger vi fortsat godt til i kampen om pladserne til oprykningsspillet. Med en sejr tangerer vi i øvrigt de 6 vundne kampe vi opnåede sidst vi var i 1. division – og det vil jo være fint allerede at klare det på 9 i stedet for 33 kampe!

Begge hold har en spiller i karantæne lørdag. Kolding må undvære deres rutinerede offensivprofil Rune Nautrup, der blev udvist mod Esbjerg og FCH skal klare sig uden Norouzi, som med det gule kort i Sundby nåede strafpoint nok til en enkelt kamp udenfor.

Kolding IF – Home of Jan Mølby

Kolding IF er primært kendt for to ting: HÅNDBOLD og JAN MØLBY.

Håndbolddelen var stærkt dominerende i dansk herrehåndbold i en lang årrække, og selvom det har været noget på retur, så står Kolding stadig klart som en håndboldby.

Klubben blev grundlagt tilbage i 1895 og holder til på Kolding Stadion (eller Autocentralen Park, som det aktuelt kaldes) hvor der er plads til 12.000 med 2.300 siddepladser.

Holdet styres af Morten Mølkjær, som sidste år blev købt fri fra Aarhus Fremad og med Niki Zimling som sportschef.

Historisk nåede klubben første gang op i divisionerne i 1961. Fra 1974 til 81 rykkede de fra danmarksserien og helt op i landets dengang bedste række; 1. division. De rykkede i øvrigt op sammen med Brøndby – og derfra udviklede klubbernes historie sig noget forskelligt.

Kolding IF var en af de første klubber der hoppede på betalt fodbold herhjemme. Man erhvervede straks en række profiler fra Vejle, og med unge talenter, som især Jan Mølby, kulminerede det med debut i bedste række i 82. Mølby blev i sommeren solgt til Ajax Amsterdam, og Kolding sluttede på en flot 9. plads (16 hold dengang).

Året efter var det dog retur til næstbedste række og 6 år senere var man tilbage i danmarksserien. Divisionsfodbold var først på programmet igen i 2001.

Så fusionerede man i tidens ånd med Kolding Boldklub og blev til Kolding FC. I 2011 blev det til endnu en fusion med Vejle, med det mundrette navn; Vejle Boldklub Kolding. Efter nogle år i næstbedste række trak Kolding IF sig fri, og kom på egen hånd tilbage i 1. division sidste sæson. Her blev det efter et forrygende efterår, og et mere ustabilt forår til en fin 6. plads.

Klubben ligger i et fodboldmæssigt stærkt område. Vejle og Fredericia er tætte naboer, og med Sønderjyske mod syd, Esbjerg mod vest, OB mod øst og Horsens mod nord er der kamp om såvel spillere som sponsorer.

Kolding IF og formen

Kolding fik en absolut forfærdelig start på sæsonen med 5 nederlag i 5 kampe.

Herfra er det dog gået markant i den rigtige retning. I et nervøst bundopgør i Skive kom de væk med sæsonens første point i en 1-1 kamp. Herefter er det blevet til fine hjemmekampe mod Esbjerg (1-1) og Hobro (2-1).

Vi kommer til at møde et solidt fodboldhold, som det bliver svært at dominere. Som næsten alle hold i rækken er der masser af god fysik, men i de sidste hjemmekampe er også fodboldspillet begyndt at nå et godt niveau.

De har et par spændende offensive folk; Denis Fazlagic, som indtil videre er topscorer med 3 mål, samt Oliver Drost, der efter skiftet fra Horsens, der ser ud til at være kommet i gang for alvor.

Morten Mølkjær, som vi kender fra Aarhus Fremad, er en træner som forstår at skabe et hold med god kultur og stærk vilje.

FC Helsingør skal tilbage på sporet oven på fadæsen i Sundby (Foto: Cementen).

Hvad siger Morten Eskesen?

Cheftræneren siger torsdag eftermiddag: ”Vi er helt klar til lørdag, og til endnu en god hjemmekamp”.

Ingen hang med hovedet dagen efter kampen i Sundby, og Morten hæftede sig ved, at ingen havde givet op, og at holdet havde forsøgt at gå efter scoringer helt til det sidste. Han understreger også, at Fremad vandt fuldt fortjent. De var bare bedre på dagen.

Alligevel var det et lidt mærkeligt resultat. Fremad scorer på 5 af 7-8 chancer, hvor FCH brænder 3-4 friløbere – så 5-1 var nok lige i overkanten.

Vi spurgte ind til startopstillingen onsdag, hvor den eneste målscorer i sæsonen var Jonas Henriksen.

Morten fortæller, at han var tvunget til endnu en forsvarsrokade, da Anders Holst havde fået et skrub i Skive kampen. I det offensive var forventningen at vi skulle spille meget på kontra, hvorfor kanterne blev valgt ud højt fart og friskhed. Her var Lange og Haren de naturlige valg. Fremme er Andreas Smed, den der løber flest meter og McCowatt har bare været fabelagtig til træning og stærk i sin debut mod Skive. Norouzi var tilbage centralt efter en lille formnedgang. De fleste efterlyste naturligt nok Jeppe Kjær, og Eskesen siger. ”Jeppe spiller lige til kanten af sin fysik hele tiden, og i et så tæt program er vi nødt til at dosere ham bare lidt”. Alternativet er at risikere en overbelastningsskade og måske måtte undvære ham 4-6 uger.

Til sidst fremhæver han også at Bergqvist kom ind og fik scoret. ”Han er meget tæt på at ramme formen”.

Til sidst siger Morten, at vi kan forvente endnu en svær kamp lørdag, men at vi har holdet til at løse opgaven.

Og så slutter han samtalen af med at sige: ”Vi ses på stadion lørdag -til 3 point”!

Cementen siger!

Uanset at alle hold er gode, så skal vi bare være bedre her.

Det store nederlag onsdag skal ganske enkelt hævnes, og selvtilliden tilbage på plads – og det gøres bedst og egentlig kun med en sejr.

Vi mangler Norouzi, Nikolaj Hansen, Dalton Wilkins og måske stadig Czajkowski, men der bør være rigeligt med kvalitet i truppen til et skarpt hold, hvor også afslutningerne kommer op på et fornuftigt niveau – og så må der være 3 point i sigte.

Som altid kan jeg kun opfordre ALLE til at komme ned og give fuld støtte til spillerne – så vi ses på lørdag. Kampen spilles kl. 16.00!!!

FORZA FC HELSINGØR!

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke