Ny turneringsstruktur i Ligaer og divisioner fra 2020/21 sæsonen

Foto: www.sportsfoto.clausbirch.dk

Af Morten Højer Mathiesen

Mange har kommenteret på og spurgt ind til, hvorfor der kun rykker ét hold op fra anden division og fra NordicBet Ligaen (NBL), mens der rykker 3 ud af både Superligaen (SL) og NBL.

 

Det er fordi at, vi som så mange gange før, skal have en ny struktur på elitefodbolden i Danmark.

Fra starten på den landsdækkende turnering efter 2. verdenskrig med Mesterrække, over mange år med 12 holds 1., 2. og 3. division (senere med øst/vest) til 16 holds divisioner fra midt i halvfjerdserne og frem til introduktionen af Superligaen i starten af halvfemserne, er det sket nogle gange. Og såmænd også adskillige gange i tiden med SL.

Denne gang får vi en del nyheder, hvor færre hold i SL gør at SL og NBL vil blive afviklet efter samme skabelon – mere om det lige om lidt.

 

Først et overblik over 2019/20 sæsonen:

Superliga 14 hold – Grundspil med 26 kampe. Slutspil for Top 6 om mesterskabet med 10 kampe. De resterende 8 deles i 2 puljer, hvor de bedste i hver ender med at spille om en potentiel plads i Europa mens de dårligste 4 hold skal fordele hele 3 nedrykningspladser mellem sig. Her er forskellige play-off kampe, men i denne sæson ingen mod hold fra NBL. Der er bare 3 nedrykkere.

NordicBet Liga 12 hold – Turnering over 33 kampe, alle møder alle 3 gange. Vinderen rykker direkte op i SL, mens de 3 dårligst placerede hold rykker ned i 2. division.

2 Divison øst/vest – 12 hold i hver. Grundspil over 22 kampe. Slutspil over 11 kampe. De seks bedste fra hver række samles i oprykningsslutspil. Alle point føres med over og kun vinderen (FC Helsingør) rykker op. De seks dårligste i hver række samles i nedrykningsslutspil, hvorfra de 5 dårligst placerede rykker ned i Danmarksserien. Her overføres ligeledes alle point fra grundspillet.

Danmarksserien – 4 puljer af 8 hold. I år skal de 4 puljevindere fordele 3 oprykningspladser mellem sig, hvor alle 4 normalt rykker op.

 

Hans Christian Bonnesen, eller blot Kritte, under kampen i 2. Division mellem FC Helsingør og Boldklubben Avarta den 16. august 2019, på Helsingør Stadion. Forhåbentligt står den på 1. Division i den kommende sæson for Helsingør (Foto: www.sportsfoto.clausbirch.dk).

 

Den nye struktur for 2020/21 sæsonen:

Superliga 12 hold – Grundspil med 22 kampe. De 6 bedst placerede hold derefter i mesterskabspil med 10 kampe og de 6 dårligst placerede i nedrykningsspil ligeledes med 10 kampe. De 2 dårligst placerede hold i dette rykker ned i NordicBet Ligaen. Point fra grundspillet tages med over i slutspillene.

NordicBet Liga 12 hold – Grundspil med 22 kampe. De 6 bedst placerede hold derefter i oprykningsspil med 10 kampe, hvor de 2 bedst placerede rykker op i SL. De 6 dårligst placerede går i nedrykningsspil ligeledes med 10 kampe, hvor de 2 dårligst placerede rykker ned i 2. division. Point fra grundspillet tages med over i slutspillene.

2. Division øst/vest – I alt 24 hold. Der kører pt. en strukturproces med 2. divisionsklubberne, så afviklingen ligger ikke helt fast. Hvis der ikke er tilstrækkelig bred tilslutning til ændringer, så fortsætter strukturen som beskrevet for 19/20 sæsonen – men det ligger ikke helt fast endnu. Det er dog sikkert, at der skal findes 2 oprykkere til NBL og 4 nedrykkere til Danmarksserien.

 

Jeg kan godt lide, at vi får færre play-off/pokalkampe, og en struktur som er mere overskuelig for både klubber og fans. Spændende at se om det ”skæve” 2. divisionsslutspil, hvor man mødes én gang også afskaffes i denne omgang.

 

/MHM

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke