Optakt til OPRYKNING – Første del!

Så sidder vi med ganske få dage til starten på forårssæsonen, som gerne skal munde ud i en billet til superligaen for FC Helsingør. Og vi kan da næsten ikke vente mere.

Ventetiden kan passende bruges på at lytte til den dugfriske Helsingør Fanpodcast hvor Dennis Hynnecke sammen med Mads Hussing har cheftræner Morten Eskesen i studiet til en rigtig god snak om både optakt, trup og forårssæsonen.

Og naturligvis kan du også læse Cementens to-delte optakt, første del kommer lige her.

I den første del af Cementens optakt ser vi dels på optakten til forårssæsonen i forhold til testkampene, og dels på truppens status – hvem er kommet og hvem er gået?

Til sidst ser vi også kort på de øvrige trupper i NordicBet Ligaen.

Testkampene

Fredag aften kl. 19.00 fløjtes der på Helsingør Stadion op til kamp mod Nykøbing FC, og i optakten er det blevet til hele 7 testkampe for FC Helsingør:

 • Landskrona BoIS 3-2 sejr – i Landskrona
 • FC København 2-3 nederlag – i København
 • AB 5-2 sejr – i Helsingør
 • Mladnost Lucani 4-2 sejr – i Tyrkiet (serbisk superligahold)
 • FC Khimki 3-1 sejr – i Tyrkiet (russisk superligahold)
 • FC Roskilde 4-1 sejr – i Roskilde

Helsingborg IF 2-1 sejr – i Helsingborg og dermed vinder af Øresundspokalen!

6 sejre – 1 nederlag – målscore 23-12.

Målene har været godt fordelt, men dog har vores offensiv markeret sig fornemt:

 • Kristoffer Munksgaard 5 mål
 • Oliver Drost 5 mål
 • Tonni Adamsen 2 mål
 • Callum McCowatt 2 mål
 • Nikolai Hansen 2 mål
 • Liam Jordan 1 mål
 • Frederik Bay 1 mål
 • Nikolai Geertsen 1 mål
 • Kasper Enghardt 1 mål
 • Niclas Mouritzen 1 mål
 • Mathias Bill 1 mål (fra U19 holdet)
 • Khalad Al-Ali 1 mål (fra U19 holdet)

Flotte resultater mod gode modstandere, og både Munksgaard og Drost har scoret hattrick undervejs.

Morten Eskesen har også været særdeles godt tilfreds med udbyttet, både resultat- og spillemæssigt. Der er blevet givet masser af spilletid til mange spillere, ligesom forskellige formationer og taktiske ting er blevet afprøvet. Ifølge cheftræneren står truppen stærkt både fysisk og mentalt før sæsonstarten.

Status på truppen

Hvem er kommet og hvem er gået?

Gået ud:

 • Kevin Stuhr Ellegaard – vores stærke målmand har stoppet karrieren og bliver nu ekspert på Discoverys fodbolddækning (nok scoutet pga. hans deltagelse i Helsingør Fanpodcast).
 • Sebastian Czajkowski – efterårets topscorer stopper ligeledes karrieren for at hellige sig familien og nye projekter.
 • Nando Pijnaker – den new zealandske lejesvend rykker videre til irske Sligo Rovers.
 • Peter Buch Christiansen – rykker efter endt lejemål tilbage til SønderjyskE, hvor han har indledt foråret med at score mod AGF.
 • Dalton Wilkins – har konverteret lejemålet i Kolding med en kontrakt (Christoffer Petersen fortsætter også i Kolding, men stadig på leje).

Kommet ind:

 • Sebastian Mielitz – holdet nye første valg i målet. Hentet i Viktoria Köln, men huskes herhjemme mest for tiden i SønderjyskE (2017-20). Rutineret målmand på 33 år, og en lidt anden type end Kevin. Det så vi bl.a. i Helsingborg, hvor han var meget bevægelig og deltog i meget spil langt udenfor målet.
 • Kristoffer Munksgaard – rutineret angriber på 32 år, hentet i Fremad Amager og forventeligt en 1-til-1 erstatning for Sebastian Czajkowski. Fodbold intelligent og målfarlig spiller, som har vist sig flot frem i testkampene.
 • Jacob Schoop – var anfører hos Vejle i superligaen før FCH satte kløerne i ham. Morten Eskesen har savnet alternativer til den centrale midtbane og med sine 33 år kommer Schoop med rutine, men også fortsat med store ambitioner.
 • Oliver Kaas Kawo – svenskfødt spiller med syrisk pas, og derfor på det syriske landshold. Den bare 20-årige spiller er hentet i svenske Järfälla (og nej, jeg kender dem heller ikke) efter et vellykket prøveophold i Helsingør. Både Brian Gellert og cheftræneren har store forventninger til ham.

Hvor efterlader det os i forhold til i efteråret?

At miste Kevin i målet er tungt, men Morten Eskesen taler i podcasten varmt for Mielitz, og jeg husker ham også som en ret habil målmand fra hans tid i Haderslev. Han har yderligere den fordel, at han kender en del til dansk fodbold i forvejen, og med bl.a. en fortid på det tyske U20 landshold bør kvaliteten være mere end god nok til NordicBet ligaen.

Kristoffer Munksgaard ser jeg som en forstærkning i angrebet. Han har spillet godt og scoret stabilt gennem ganske mange år, og er en spiller der vil passe godt ind i den nuværende trup.

Schoop og Kawo udvider valgmulighederne på midtbanen, og navnlig Schoop kan presse sig på til en plads i startopstillingen. Både i forhold til skader og karantæner er det betryggende, at vi nu har mere bredde med den rigtige kvalitet her.

Der har været forespørgsler/bud på flere FCH-spillere samt på Morten Eskesen, men klubben har prioriteret at holde på alle for at gå benhårdt efter oprykning.

Vurdering: Lille plus ift. efteråret

De andre trupper i NordicBet ligaen

Hvad er der sket i de 11 andre klubber i rækken?

Det er alt fra næsten ingenting til næsten total udskiftning af truppen.

Hvidovre IF

Truppen er stort set identisk med den fra efteråret. Hvidovre har spillet pænt i optakten, og har holdt på alle profiler.

Vurdering: Status quo

Lyngby BK

Lyngby har enkelte tilgange.

Primært er Sebastian Koch kommet til fra Nykøbing, og er absolut en af rækkens store offensive profiler. Det tidligere Esbjerg talent Zean Dalügge er også kommet til klubben.

Endvidere er Emil Nielsen og Brian Hamalainen tilbage fra lange skadesforløb, og Marcel Rømer er tæt på. Lyngby har som FCH prioriteret at holde på profilerne.

Vurdering: Mellem plus

AC Horsens

Moses Opondo og Mikkel Lassen er kommet til. Mikkel Qvist er rejst. Horsens fik det meste på plads i efteråret og konsoliderer det lidt her.

Vurdering: Lille plus

FC Fredericia

Traditionen tro har Fredericia været på lånemarkedet med Marcus Hannesbo fra Aab og Oscar Hedvall fra Silkeborg. Dertil kommer Peter Makrilles fra Slavia Sofia.

Hedvall skal erstatte Alexander Nybo i målet.

Vurdering: Status quo

Nykøbing FC

Emeka Nnamani er kommet til på leje fra FC Nordsjælland, og det bliver spændende at se om han kan erstatte den store offensive profil Sebastian Koch, der er rykket til Lyngby. Ikke nogen aktivitet omkring andre profiler i truppen.

Vurdering: Lille minus

HB Køge

Der har været en hel del aktivitet i Køge. Ind er bl.a. kommet en Brentford-dansker Luca Racic, som skal forstærke centerforsvaret, og Nikolaj Madsen er lejet ind til midtbanen, i hvad der vist er hans 3. periode i klubben. Klubben har endvidere hentet en stribe helt unge spillere. Væk er bl.a. Marius Elvius som er købt af Vejle, Frank Assinki, Nicholas Marfelt, Eddi Gomes og Bruninho.

Vurdering: Status quo

Esbjerg fB

Mathias Jørgensen med en fortid i bl.a. OB er hentet i New York Red Bulls og Bytyqi er kommet til fra Jammerbugt FC. En ung jamaicaner, en lejet tysk venstre back og lidt andet er også kommet, mens nogle af de mange Barnsley lejesvende er røget retur.

Esbjerg har en stor trup, men den ligner stadig mere NordicBet end superliga.

Vurdering: Status quo

Vendsyssel FF

Plaffeministeren er spilleklar! Det bliver spændende at se om Ronnie Schwartz kan genfinde målformen i det nordjyske. Ellers er den ganske fine trup fra efteråret intakt. De fik rettet flot op på det efter ejernes pludselige flugt, og ligner ikke et hold der skal rykke ned.

Vurdering: Lille plus

Jammerbugt FC

12-13 nye spillere i truppen. Alle udlændinge og stort set alle af afrikansk afstamning (om end en del med forskellige europæiske nationaliteter). Mindst lige så mange spillere ud. Ny træner, ny alting. Umuligt at vurdere hvor det efterlader klubben, men en så stor udskiftning kan aldrig være en gevinst på kort sigt.

Vurdering: Mellem minus

Fremad Amager

Også spændende nye ejere her. Lige nu er det mest spændende vist om ejernes kreditorer i USA kan gøre udlæg i klubben i Danmark. På den sportslige front er 9 af klubbens udlændinge forsvundet, mens de tidligere FCH-spillere Mads Aaquist og Mikkel Basse er kommet til. Det samme er bl.a. Michael Lumb, Mads Gundelach og Gustav Marcussen (Silkeborg) samt en række spændende, yngre, spillere.

Hvis Peter Løvenkrands kan få skabt relationer i lyntempo, kan det være et stort skridt i den rigtige retning.

Vurdering: Mellem plus

Hobro IK

Klubben har solgt angriberen Kasper Høgh til Aab, og det fejrede han med scoring i deres 2-0 sejr over FC Midtjylland. Der er ikke sket ret meget i Hobro, og med en overvintring på sidste pladsen så var afgangen af en offensiv profil måske ikke lige et ønske scenarie.

Vurdering: Lille minus

Læs med i andel del af Cementens optakt til OPRYKNING, hvor vi ser på de sidste 4 runder af grundspillet, lidt på slutspils scenarierne og stadion-problematikken.

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke