Skive IK – Hvor fa’en ligger Skive?

Foto: Cementen

Af Morten Højer Mathiesen

Svaret er: Jylland og 1. division – varm op til kampen søndag eftermiddag med Cementens optakt.

Søndag eftermiddag gæster Skive IK Helsingør, og hvad så?

Hvor FC Helsingør som oprykker er kommet glimrende fra start med 12 point i 6 kampe, så har det været omvendt for Skive, der kun har noteret sig for 1 point indtil videre.

Så for FCH er det én af de hjemmekampe der bare SKAL vindes, hvis vi skal etablere os som top 6 hold. For Skive er det én af de kampe, de bare skal have point i, hvis de skal tilbage i kontakt med den rigtige side af nedrykningsstregen.

Holdene kigger ind i endnu en hektisk uge med 3 kampe. For FCH er det udover Skive søndag; onsdag ude mod Fremad Amager og næste lørdag hjemme mod Kolding. Efter disse 3 kampe resterer kun Viborg ude og Hobro hjemme, før vi har mødt alle hold i rækken.

En rigtig nøgleuge i forhold til at positionere sig i den rigtige ende af tabellen, hvor det er rigtig tæt efter de første 6 runder.

Skive og historien

Skive IK er grundlagt helt tilbage i 1901, og i dag fungerer Skive IK Elite som en slags overbygning, hvor den deltids professionelle afdeling drives.

Hjemmebanen er Hancock Arena med en kapacitet på 10.000 tilskuere, heraf godt 500 siddende. Cheftræner er den tidligere spiller Martin Thomsen assisteret af Christian Flindt-Bjerg.

Skives bedste placering i danmarksturneringen er en 4. plads i 1. division tilbage i sæsonen 2010/11. Men selvom de var oprykkere sidste år, så er det nu 12 ud af de sidste 14 sæsoner klubben har tilbragt i landets næstbedste række. Og dermed også kun én sæson pr. gang de har været nede og vende i 2. division. Så det er næsten en slags ”Fredericia-junior” i stabilitet i divisionen.

Og overskriften er at Skive har holdt et sjældent højt niveau over en længere årrække, for en klub der kun kører med deltids proffer.

I pokalen er det blevet til et par kvartfinaler, hvor henholdsvis FC København og Esbjerg har ageret stopklods.

Spillere som Rasmus Würtz og Christian Lundberg har som unge spillet i klubben, Würtz har endda været årets spiller. Også Jan Bartram har optrådt i klubtrøjen.

Skive i nutiden

Efter længe at have været blandt nedrykningsfavoritterne sidste sæson, så kom klubben stærkt efter nytår, og efter corona pausen. Kun Vejle sluttede sæsonen bedre af i 1. division, og Skive endte på en flot 5. plads. Livet i rækken var matematisk sikret allerede 3 runder før.

Op til sæsonen har holdet sagt farvel til topscorer, og måske bedste spiller, Sebastian Grønning (der nu bomber videre i Viborg). Han ser ikke helt ud til at være erstattet selvom flere nye offensive profiler er hentet ind – og måske er det en årsag til den pointmæssige svage start, hvor holdet slet ikke har scoret nok mål.

En hård start med 3 kampe mod de tre topfavoritter i rækken; Esbjerg, Viborg og Silkeborg, efterfulgt af den 3. nedrykker Hobro og et ganske stærkt Fremad Amager hold gav 0 point. Så endelig i sidste runde hjemme mod Kolding, et andet hold der kom med 0 point, lykkedes det for Skive at komme på tavlen. I en kamp de dominerede jævnt, især i 1. halvleg, fik de 1-1. Holdet kom bagud med et kvarter igen, efter at have brændt i hvert fald en god håndfuld chancer, men fik fightet sig tilbage og udlignet.

Klubben er også stadig med i pokalturneringen, hvor det senest blev til en 2-1 sejr ude over Viby.

På de klip jeg har set med Skive, vil jeg sige at det er et HOLD. Måske kan man sammenligne med Fredericia, for de ser også ud til at have en solid, fysisk og stor bagkæde, samt at spille fin fodbold i et godt tempo frem ad banen. Måske bare lige knap så godt, som vi så netop Fredericia gjorde det sidst.

Skive har lige nu tegnet kontrakt med en ny venstre back; Nicklas Mouritsen, som er kommet til fra Roskilde.

Af profiler i truppen kan nævnes Mads Agger, Thomas Santos og Mikkel Vendelbo.

Det siger Skive IK

Skives cheftræner Martin Thomsen udtaler til klubbens tv, at ”FC Helsingør er startet rigtig godt, det skal vi over og se om vi kan få lidt hold på”. Han fremhæver bl.a. Jeppe Kjær, Elijah Just og Kevin Stuhr Ellegaard som profiler, der har gjort det rigtig godt i sæsonstarten. David Boysen kommer også lige med i en sidebemærkning, som en spiller der kan gøre en forskel.

Martin vil ikke sige noget om taktikken, men fremhæver holdets gode energi og mod til at spille i de sidste kampe. Der skal fokus på at undgå for mange omstillinger mod holdet.

Vi er måske startet mod de 5 bedste hold i divisionen, men det kan vi jo ikke blive ved med at bruge som undskyldning – nu skal der præsteres, og vi skal i gang pointmæssigt”, fortsætter Martin Thomsen.

Han siger til sidst at Mikkel Vendelbo og Mikkel Jespersen – særdeles rutinerede kræfter, der begge har siddet ud – er ved at være klart til kamp igen. Men vil ikke sige, om det allerede er til søndag.

Cheftræner Morten Eskesen kan se frem til at få flere spillere til rådighed til kampen mod Skive IF end sidst mod Fredericia. Her kunne vi dog glæde os over at Kritte gjorde comeback, da han blev skiftet ind. Det var hans første kamp siden Brønshøj tilbage i starten af marts (Foto: Cementen).

Det siger Morten Eskesen

Landsholdspausen har været god, og Morten ser et højt energi- og humør niveau i truppen.

Op til Skive kampen, siger cheftræneren, at han er overrasket over det store pointmæssige gab mellem top og bund – det var ikke ventet. Han siger end videre: ”Skive har en rigtig god organisation, der kan veksle mellem 5-4-1 i forsvar til 3-4-3 i angreb. De har hurtige kanter, og skal nok komme bedre i gang i tabellen”.

Morten fremhæver at fokus som vanligt er på os selv, og at systemet mere styres af kampens udvikling, end forudgående taktiske overvejelser.

Han tilføjer, at selvom vi kigger ind i et særdeles hårdt program over 6-7 dage, så holdes fokus hele tiden på næste opgave (Skive kampen), hvorfor der endnu ikke er tænkt så meget over hverken besøget på Amager eller næste lørdags hjemmekamp mod Kolding.

Trupmæssigt ser det fint ud. Brandon Onkony er tilbage efter karantæne og i det offensive er både Sebastian Czajkowski og Andreas Smed klar efter skader, mens Callum McCowatt har fået arbejdstilladelsen på plads, og derfor er i spil til debut for FC Helsingør. Umiddelbart er det derfor ”kun” Nikolaj Hansen og Dalton Wilkins, som ikke er til rådighed i søndagens kamp.

Cementen siger!

Med al respekt for Skive, så er det, endnu, en af de hjemmekampe som sandsynligvis skal vindes, hvis FCH skal være en del af toppen i 1. division.

Dermed ikke være sagt, at det bliver en let opgave. Snarere tvært i mod. Skive kommer med en sult efter point, som nok skal give dem 5-10% ekstra. Omvendt skal FCH bygge videre på mandfolkeindsatsen i Fredericia, hvor fight og god indstilling gav 3 point, mod et på dagen bedre spillende hold.

Samtidig skal pletten fra sidste hjemmekamp vaskes væk. En bleg indsats mod HB Køge og den første hjemmekamp under Morten Eskesen hvor holdet ikke scorede – det skal ikke ske igen foreløbigt!

FCH har igen de fleste til rådighed og kan stille med en stærk opstilling – forhåbentlig også på og lige udenfor stadion. Så en opfordring til alle – KOM NU OG STØT holdet.

FORZA FC HELSINGØR.

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke