Viborg Fodsports Forening – Toppen af Poppen

Foto: Cementen

Af Morten Højer Mathiesen

Fredag aften gæster FC Helsingør 1. divisions absolutte tophold Viborg FF.

Hvad er vi oppe imod og hvad skal vi forvente?

Fredag kl. 18.00 fløjtes der på Energi Arena i Viborg op til en særdeles spændende kamp i 1. division.

FCH er oppe mod et Viborg hold, der er kommet helt suverænt fra start i denne sæson. Ikke mindst på hjemmebane, hvor det er blevet til lutter sejre. Og i tabellen er de en komfortabel nr. 1 – ingen over og ingen på siden af dem.

På forhånd ser det svært ud, og alle resultater der inkluderer point til FCH vil være en artig overraskelse.

Alligevel er der ingen grund til at sælge kampen på forhånd. Dels har FCH nogle kvaliteter, der kan gøre ondt på Viborg, og dels er Viborg heller ikke helt usårlige. Så hvis vi kan ramme dagen, kan det sagtens blive en god oplevelse – og omvendt kan det blive en slags deja-vu til kampen i Sundby, hvis vi ikke er klar fra kampens start og forbliver skarpe hele kampen og i alle kæder.

Viborg – Historien

Viborg FF er stiftet i 1896 og har siden 1929 kun haft fodbold på programmet.

Holdet spiller hjemmekampene på Energi Arena. Et moderne stadion med plads til 9566 tilskuere, der alle kan sidde ned.

Viborg ramte divisionsfodbold i 1959, og har kun været ude af divisionerne få år i 1970erne. Til gengæld kom de ret sent med i toppen. Det blev til et par enkelte superliga sæsoner i 1993 og 95, før holdet etablerede sig i den bedste række. Fra 1998 til 2008 var klubben uafbrudt en del af det bedste selskab. Bedste sæson blev 99/00 hvor klubben opnåede en 4. plads – et mulehår fra bronzen – og vandt landspokalturneringen med en finalesejr på 1-0 over Aab. 4. pladsen blev gentaget i 2006. Det blev også til en god indsats i UEFA-cuppen (2000/01) hvor CSKA Moskva blev besejret i 1. runde, før klubben røg ud på reglen om udebanemål til spanske Rayo Vallecano.

Efter nedrykningen er det blevet til yderligere et par omgange i superligaen; 2013-15 og 2016/17 sæsonen. Og som de fleste her ved, så var det FCH der i den sidste sendte dem retur til 1. division.

Den officielle fanklub hedder Green Pride, og den har i perioder været blandt de større herhjemme. Der er i dag flere forskellige selvstændige fraktioner.

Mange gode spillere er kommet fra Viborg, bl.a. Steffen Højer, Søren Frederiksen, Michael Gravgaard og Jesper Christiansen. Andre vil også huske Heine Fernandez og målmanden Arek Onysko samt klublegenden og manden med flest kampe (471) Jakob Glerup.

Der har i mange år været stor fokus på udvikling af ungdomsspillerne, og i dag har Viborg 8 spillere af egen avl i truppen. Et pænt tal for en klub med et relativt højt ambitionsniveau.

Viborg – Formen

9 kampe – 7 sejre og ingen nederlag. 4-0-0 på hjemmebane med 13-5 i målscore. Så ved vi godt at formen er i orden. Med 4 point ned til Fredericia på 2. pladsen og 7 point til FCH på 5. pladsen er ikke meget gået galt denne sæson. Endnu.

Holdet er 3. mest scorende med 23 mål (efter Silkeborg og Fremad A. begge 24) og har lukket næst færrest mål ind med 10 (Fredericia nøjes med 9).

To mand følger Jeppe Kjær på toppen af topscorerlisten. Sebastian Grønning (hentet i Skive) og midtbanemanden Jakob Bonde Jensen har begge nettet 7 gange.

Af andre profiler kan nævnes stærke forsvarsspillere i Mads Lauritsen, Alexander Fischer og Frans Putros samt, på midtbanen, naturligvis den tidligere FCH spiller Mads Aaquist. Mads har gjort og gør det rigtig flot i klubben.

Holdet spiller primært en slags 4-5-1, hvor de er dygtige til at kontrollere kampene, men samtidig er et af de mindst boldbesiddende hold i rækken. De har bare været ekstremt stærke og effektive til nu.

Gode nyheder: Både Sebastian Czajkowski (forrest) og Nikolaj Hansen er meldt klar til kampen mod Viborg (Foto: Cementen).

Hvad siger Morten Eskesen?

Cheftræneren konstaterer tørt at vi skal op mod rækkens bedste hold, som nærmest har domineret tabellen indtil nu.

Han understreger dog også, at selvom Viborg er favoritter, så kan alle slå alle i rækken.

Morten siger: ”Vi møder et hold med en rigtig god fysik, som holder 90 minutter hver gang. Det er der ikke så mange andre der kan”. Han siger, at de har rækkens bedste defensiv (statistikken siger at de er det hold der giver færrest chancer væk), og at de har stor styrke på standardsituationer.

Han fortæller også, at de ikke er så boldbesiddende, men omvendt gode til at kontrollere modstanderne. De veksler lidt mellem højt presspil og en mere afventende tilgang.

Dermed kan der være håb om at vi selv får lidt mere plads og tid på bolden, og som Morten siger: ”Så skal vi på dagen være dygtige nok til at udnytte det”. ”Vi kan kun overraske positivt”.

Ifølge Cheftræneren er FCH stadig ved at lære at spille i 1. division og finde niveauet i rækken. De næste 3-4 kampe er alle meget svære og kan blive afgørende for om FCH er en del af toppen, midten eller med hældning mod bunden for resten af sæsonen. Morten er dog positiv og mener, at vi har fået en virkelig god start og ser en udvikling, der vil kunne bygge yderligere på denne.

Og jeg må give ham ret; 16 point i de første 9 kampe ville de fleste nok godt have solgt den for på forhånd.

Eskesen må se bort fra Anders Holst, der fik karantæne efter gult kort i Kolding kampen og Dalton Wilkins som fortsat er ude med en skade. Ellers er alle klar til kamp. Dermed også anfører Nikolaj Hansen og Sebastian Czajkowski.

Cementen siger!

En alvorlig test for holdet – men de kommer som perler på en snor de næste uger.

Holdet har tabt en del af den offensive pondus vi kom ind i sæsonen med. Og de seneste par kampe er der brændt for mange store chancer.

I Viborg bør motivationen være helt på plads. Vi er tilbage i rollen som ”underdog”, og det ser ud til at vi er gode i netop den.

Rammer vi dagen har vi både våben til at åbne deres defensiv og lukke af bagude – og så kan det jo blive, endnu, en herlig tur til Viborg.

Cementen tror på en gedigen overraskelse og en smal sejr til FCH.

Forza FC Helsingør

Cementen 2021. Alle rettigheder forbeholdt.

Cementens nyhedsbrev

Få artikler og fanpodcast i din indbakke